Съвет от STIHL
Чемширът се развива добре сред растения със сходни потребности, между които и високи многогодишни растения като хортензии или градинска ралица. Не вирее толкова добре в съседство със слънцелюбиви билки и сенколюбиви растения.
Грижата за чемшира изисква известни познания. Подробен преглед ще намерите в тази статия.
21.05.2025
Подрязването на чемшира е най-добре да се прави в две фази: От март до април започнете с грубото подрязване. Второто, по-фино подрязване можете да извършите от май до края на август.
Най-доброто средство против гъсеници е подрязването. Това гарантира, че всички засегнати издънки ще бъдат отстранени от растението и чемширът ще може да се възстанови от нашествието на вредителите. Най-добре е да изгорите или да изхвърлите с битовите отпадъци отрязаните издънки и падналите клони.
Най-добрият начин за подрязване на чемшир е да се използва подходящия инструмент, например заточена ножица за жив плет. С нея подрязването може да се извърши щадящо, прецизно и ще предотвратите късането на клони.
Най-доброто местоположение за чемшира са защитените от вятър места. Чемширът се нуждае и от светлина, но не трябва да бъде нито на прекомерна слънчева светлина, нито изцяло на сянка. Оптималните условия за чемшира са песъчлива или глинеста почва на места без много валежи.
Азотът и калият са най-подходящите торове за чемшира. Тъй като чемширът не трябва да цъфти видно, на вечнозелените растения им е достатъчна богата порция от зрял компост, както и рогови стърготини през пролетта. Като алтернатива използвайте органични торове за зелени растения. Чемширът в саксия се подхранва най-добре с течен тор за зелени растения.
Лесно може да се определи каква почва е подходяща за чемшира. Той расте много добре на песъчлива и глинеста почва. Избягвайте местоположения, на които бързо може да се застои влага. При необходимост сменете почвата, за да може чемширът да расте по най-добрия начин и при идеални условия.
Трябва да подрязвате и наторявате вашия чемшир през кратки интервали. Най-рано три дни след грубото подрязване през пролетта е точният момент за наторяването на чемшира. Това ще му помогне да възстанови силите си бързо и ще стане по-устойчив на вредители.
Вечнозеленият чемшир (Buxus Sempervirensо) се среща в Югозападна и Централна Европа, Северна Африка и Западна Азия и е много популярен. Доста градинари се връщат отново и отново към растението, не само заради разнообразните възможности за оформяне като жив плет или като отделен храст.
Предполага се, че името на рода чемшир (Buxus) произхожда от гръцката дума „pyxis”, която означава цилиндрична кутия с капак. В древността от дървесината на чемшира са се изработвали кутии и други съдове.
Популярността на чемшира се дължи и на това, че като вечнозелено растение той целогодишно внася цвят в градината и при правилни грижи и подрязване вирее с години. Чемширът спада към голямото семейство на чемшировите растения (Buxaceae), което включва 70 вида в целия свят. Неговите цветове произвеждат много нектар и полени, което го прави особено привлекателен за пчелите.
Съвет от STIHL
Чемширът се развива добре сред растения със сходни потребности, между които и високи многогодишни растения като хортензии или градинска ралица. Не вирее толкова добре в съседство със слънцелюбиви билки и сенколюбиви растения.
Има някои аспекти, които трябва да се вземат под внимание при засаждането на жив плет. Ако желаете да засадите чемшир, трябва да потърсите защитено от вятър място за него. Всеки чемшир има нужда от местоположение, което не е прекалено слънчево, но същевременно не е и на сянка. Така рискът от изгаряне и гъбични болести се свежда до минимум.
Влажните почви и местоположенията с много валежи не са подходящи за чемшира – затова пък песъчливата и глинеста почва е перфектна. Идеалният период за засаждане на чемшир е от октомври до началото на май. Евентуално пресаждане също трябва да се извършва в този период.
Мощна ножица за жив плет е перфектния уред за подрязване.
Ако желаете да се грижите за вашия чемшир, трябва да му осигурите преди всичко правилно подрязване. Особено важен за подрязването на чемшира е подходящият инструмент. Ние препоръчваме акумулаторна ножица за жив плет, като например акумулаторната ножица за жив плет STIHL HSA 60.
Следете ножовете на вашата ножица за жив плет винаги да бъдат заточени. Така ще получите перфектно подрязване и ще предотвратите наранявания на клоните при рязането им.
При STIHL ще намерите голям избор на ножици за жив плет – от ръчни до акумулаторни. Подходящи за оформяне и на артистични творения от чемшир, като например чемшир в спираловидна или кръгла форма.
Работата с мощни уреди доставя удоволствие и ви кара да надминете себе си. Добре е обаче да разчитате на ефективно и надеждно защитно облекло. При работа с уредите на STIHL винаги носете лични предпазни средства. Подробности можете да намерите в инструкцията за експлоатация на вашия уред. Преди първата употреба се запознайте добре с вашия уред и преди всяка употреба се уверявайте, че той е в напълно изправно състояние. При поискване вашият оторизиран дилър на STIHL ще подготви всеки уред за първото му използване и ще ви даде съвети относно моделите и размерите на защитното облекло, които можете съвсем спокойно да пробвате. Имайте предвид, че личната защитна екипировка не замества безопасната техника на работа.
Живият плет от чемшир като градинска ограда е толкова популярен, колкото и практичен: Той расте така, че създава непропускаща чужди погледи преграда – условие за това е правилната грижа.
При засаждането и последващата грижа процедирайте по следния начин:
Засадете отделните чемшири в права редица на разстояние 10 – 15 сантиметра един от друг.
След това ги оставете да растат, докато се постигне равномерна плътност.
Сега с ножица за жив плет подрежете чемшира във формата на трапец, така че напречното сечение да образува „A”. Така слънчевата светлина ще пада оптимално и отделните растения ще могат да растат добре.
За право подрязване отгоре поставете продълговата дървена дъска на желаната височина и след това подрязвайте по нейното продължение. Като ориентация може да ви послужи и опънат шнур.
Веднъж до два пъти годишно през месеците юли и август извършвайте поддържащо подрязване.
Преди да подрежете вашия чемшир, трябва да се уверите, че в живия плет от чемшир не гнездят птици.
Ако се грижите за градина със стар, неподдържан жив плет от чемшир, тогава спокойно можете да предприемете радикално подрязване. Подрежете отделните растения до около 1 метър, а издънките – до максимум 10 сантиметра. Месеците февруари и март са идеални за тази цел.
Не забравяйте също и да наторите вашия жив плет от чемшир и да изхвърлите зеления отпадъчен материал в компоста.
С малко градинарски умения чрез подрязването отделните чемшири не само се поддържат, но и могат да се оформят така, че да привличат вниманието например с кръгла, пирамидална или спирална форма. Тъй като този тип работа е малко по-фина, отколкото при обикновеното подрязване на живия плет, ви препоръчваме първо да използвате ръчна ножица за жив плет. Градинарите с опит в отглеждането на чемшир бързо могат да постигнат отлични резултати с електрическа ножица за храсти.
За да запази чемшира формата си, трябва да го подрязвате допълнително четири до пет пъти годишно. И тук важи: Моля, първо се уверете, че в чемшира не гнездят птици!
Съвет от STIHL
Не само чемширът може да бъде подрязан във форма. Други живи плетове, като например кипарисът също могат да бъдат подрязани в прекрасни форми.
Най-общо казано: Ако вали или се очакват по-обилни количества дъжд, трябва да изчакате малко с грижата за чемшира. Абсолютно същото важи и за слънчевите дни – и двете метеорологични условия вредят на вашия чемшир, когато е току-що подрязан. При дъжд местата на подрязване могат да загният, а при слънчева светлина непривикналите към нея листа могат да получат слънчево изгаряне и да станат кафяви.
Така че е най-добре да изчакате облачен ден, в който да се погрижите за вашия чемшир като го подрязвате. Говорейки за подрязване: Независимо дали използвате акумулаторна или ръчна ножица за жив плет – винаги трябва да я държите под лек наклон, когато режете. Също така се уверете, че остриетата на вашата ножица са остри. Така ще предотвратите смачквания и разкъсвания, през които могат да проникнат гъбички.
Само три дни след подрязването трябва да наторите вашия чемшир. Така той бързо ще възстанови силите си и едновременно с това ще повиши своята устойчивост. Чемширът с интензивен растеж и силни корени също така е значително по-добре защитен срещу евентуални вредители.
Чемширът се полива директно в корена.
Говорейки за вредители: Правилното поливане на чемшира е съществена част от грижите за него. Ако го поливате неправилно, ще го направите податлив на гъбични инфекции. Затова никога не поливайте чемшира отгоре, върху листата; винаги поливайте в корените. И по възможност с вода от варел.
През първите две седмици новозасадените чемшири се нуждаят от повече вода, отколкото онези, които са вкоренени в почвата от дълго време. От какво количество вода се нуждае вашия чемшир зависи от растението и местоположението му.
Ако чемширите са вкоренени успешно, те трябва да се поливат само в горещи и сухи дни. Обикновено чемширът извлича водата директно от почвата. Най-добре проверете почвата с пръсти: ако тя е влажна до дълбочина от 2 до 3 сантиметра, всичко е наред.
По отношение на подрязването засаденият в саксия чемшир се нуждае от същата грижа, каквато се полага за чемшира, засаден в земята. Потребността от вода обаче тук е различна: Чемширите в саксии не могат да си набавят вода сами и се нуждаят от редовно поливане. На дъното на саксията трябва да има дренажен отвор, за да се предотврати появата на прекомерна влага. Най-добре е да поставите саксията в чинийка, пълна с глинени парчета, за да предотвратите запушването на дренажния отвор. С изключение на това винаги поливайте в корена, както е описано по-горе.
Чемширът е зимоустойчив, поради което не се нуждае от специални грижи през зимата. Единственото нещо, което трябва да помните за чемшира през зимата, е да не го поливате в мразовити дни и редовно да го почиствате от снега.
При растенията в саксия е различно – тук трябва да сте малко по-внимателни. В саксията студът достига директно до корените и ги атакува от всички страни едновременно. Решението: За презимуване увийте саксията с чемшира с дебел слой фолио с въздушни мехурчета. Така ще изолирате корените на чемшира срещу ниските температури през зимата.
Не обичам да виждам: гъсеница върху чемшира.
Колкото и да е красив чемширът, той е податлив на болести и вредители. В тази връзка понякога грижата за чемшира за съжаление означава радикална намеса. По-надолу ще видите преглед на най-често срещаните болести и вредители по чемшира и начините за борба с тях.
Гъсениците по чемшира произхождат от Азия – ще разпознаете нашествието им по наядените листа. Ако видите гъсеници по вашия чемшир, можете лесно да се справите с тях като ги отстраните от растението. При вече напреднало нашествие най-добрата помощ ще бъде интензивно подрязване на засегнатите места. Трябва да изгорите отрязаните клони или да ги изхвърлите с битовите отпадъци.
Кафяви, оголени листа и тъмни ивици по чемшира: това са признаци на заразяване с гъбичката Cylindrocladium buxicola – една от най-често срещаните болести по чемшира. Веднага щом забележите заразата, преместете вашия чемшир на слънце през лятото и го увийте с найлонова торба. След един ден на силната топлина гъбичката трябва да е унищожена. Можете също така да третирате чемшира с продукти, предлагани в хипермаркетите или да го подсилите с варовикови водорасли. Понякога това е достатъчно, за да премахнете гъбичката и да спасите чемшира.
За съжаление обаче гъбичката е много агресивна, за това при силно засегнат чемшир често няма много, което може да се направи. Тогава цялото растение заразено с чемшировата гъбичка и опадалите листа трябва да бъдат изхвърлени, най-добре да бъдат изгорени или предадени за професионално компостиране.
По-старите чемширови растения са особено податливи на кафява ръжда по чемшира. Гъбичката Puccinia buxi създава малки, кафеникави петна от горната и долната страна на листата на чемшира. Борбата с кафявата ръжда по чемшира е лесна: Достатъчно е да отрежете засегнатите издънки, а новите ще израснат здрави. За да избегнете разпространение на гъбичната инфекция, трябва да дезинфекцирате вашата ножица за жив плет след употребата.