Засаждане на жив плет в 7 стъпки

Независимо дали искате да постигнете гъста естествена защита от чужди погледи или се нуждаете само от елемент от оформлението на градината, с помощта на нашето ръководство тук ще научите как да засаждате правилно жив плет.

 

Обзор: Засаждане на живи плетове

  • Ако е необходимо, отстранете тревата и дивите растения, разрохкайте почвата 
  • Разпръснете компост или почва за засаждане 

  • Маркирайте линията на живия плет с помощта на опънато въже

  • Изкопайте ров, засадете растенията за живия плет на правилното разстояние и правилната дълбочина 

  • Запълнете рова, изсипете пръст около растенията, полейте ги и добавете отгоре костно брашно и мулч

  • Скъсете дългите издънки на растенията с една трета до половината

Засаждане и изграждане на жив плет: Подготовката

Преди да засадите Вашия жив плет, най-добре планирайте мястото, което ще обхване, по възможност най-точно. При това вземете под внимание и големината, която растенията за жив плет ще достигнат през следващите години. Със следните точки ще имате предвид всичко най-важно.

Спазване на необходимото гранично разстояние 

Ако искате да засадите живи плетове, за да оградите парцела си,  помислете за необходимото разстояние до границата със съседа. За изграждането на жив плет съществуват официални изисквания по отношение на разстоянието, които са различни в отделните провинции на Германия. 

Преди да започнете работа се осведомете от местните регулаторни власти, на какво разстояние от границата на парцела е разрешено да се засаждат живи плетове във Вашата община и какво друго трябва да се съблюдава. 

Често определяща е и планираната големина на живия плет. В повечето провинции в Германия при живи плетове, които порастват на височина до два метра, трябва да се спазва например гранично разстояние от най-малко 50 сантиметра. Ако искате да засадите още по-високи живи плетове, често се изисква разстояние от един или дори два метра до границата на парцела. Парцелите вече са отделени един от друг с ограда? Въпреки това и тогава официалните изисквания най-често важат. Ако искате да засадите жив плет в такъв случай, важи обаче също разстоянието до границата, не до оградата. 

Спазване на разстоянието до други растения

Ако желаете да изградите жив плет за разделяне на пространство или да рамкирате с него място за сядане, официалните административни изисквания не играят роля. С оглед на останалите растения обаче, е препоръчително съответните разстояния да се спазват. Така от една страна гарантирате, че растенията не възпрепятстват растежа си взаимно, а от друга страна имате достатъчно място, за да се грижите оптимално за Вашия жив плет. Ориентирайте се за целта от една страна по валидното гранично разстояние за живи плетове във Вашата община, и от друга страна по оптималните условия за растеж на съседните растения. Видове, които се нуждаят от много светлина, например не трябва да са в сянката на новоизградения жив плет. 

Знаете ли, че...?

Разстоянието от живите плетове до границата на парцела се измерва там, където най-близкият до границата ствол излиза от земята. В зависимост от това как по-късно ще подрязвате Вашия жив плет, визуалното разстояние на живия плет до съседа или до обществената улица може да бъде по-малко. 

Кога се засаждат живи плетове? 

Най-доброто време за засаждане на живи плетове зависи от съответния жив плет, който искате да изградите. Принципно най-добре е засаждането на широколистни дървета и храсти с голи корени да се извършва между средата на октомври и средата на ноември. Като алтернатива, пролетните месеци март и април също са подходящи за засаждане на такива живи плетове. 

Жена, оборудвана с STIHL Function SensoTouch предпазни ръкавици, работи с права лопата в градината, за да засади жив плет.

Можете да засадите живи плетове най-добре при меко време без минусови температури. 

Ако искате да засадите вечнозелени растения за жив плет или иглолистни дървета и храсти, можете да направите това или малко преди началото на растежа на издънките през април, или алтернативно след приключване на растежа им в края на август. Така новите растения за жив плет ще имат достатъчно време, за да пораснат добре преди зимата.

Искате по възможност свободно да решавате кога да засадите Вашия жив плет? Тогава може би вариантът за използване на контейнер за засаждане е правилният за Вас. Защото в контейнера за засаждане можете да засаждате живи плетове по всяко време на годината. Само при мразовито време и очаквани горещини не трябва да изграждате жив плет и в контейнер. 

За да избегнете притеснения с поливането, най-подходящи са пролетта и есента. Контейнерът за засаждане е много подходящ, ако по-късно искате да поправите жив плет с появили се дупки. Можете да оставите растението за жив плет отначало да порасне в контейнера и по-късно да го пресадите.

Засаждане на жив плет: Ръководство стъпка по стъпка 

Искате да засадите така наречените растения за жив плет с голи корени? Тогава ги поставете около час преди засаждането в кофа или вана с вода. По този начин растенията за живия плет ще са оптимално подготвени. Ако имате растения за жив плет в саксии, тогава е достатъчно непосредствено преди засаждането да ги потопите във вода, докато престанат да излизат въздушни мехури. 

Необходими материали и инструменти за засаждане на жив плет

Инструменти за засаждане на живи плетове,  между които акумулаторната ножица за жив плет STIHL HSA 56 и градинската ножица STIHL PG 10
За засаждане на живи плетове са важни правилните инструменти.

 

Обмислили сте и сте планирали всичко? Тогава можете да запретнете ръкави и да започнете с работата. Ще са Ви необходими следните материали и инструменти, за да засадите живия плет:

Ръководство: Така ще засадите жив плет

Планиране засаждането на жив плет: Естествена защита от чужди погледи по мярка 

Като естествена алтернатива на оградите и стените, можете да засадите живи плетове, за да оградите парцела си по свое желание. В зависимост от това, кои видове жив плет могат да се засадят, ще създадете със сравнително малко усилия индивидуална ограда по мярка. От малкия и фин плет с височина до коленете до достигащата няколко метра естествена защита от чужди погледи - възможно е засаждането на разнообразни живи плетове.

Чрез това разнообразие можете да засадите и живи плетове, за да разделите индивидуално градината си. Обмислете тази възможност, особено ако сега планирате и изграждате градината си или искате да я преустроите основно. 

Вашето оборудване за поддръжката на жив плет

Какъв жив плет на какво място да засадим?

За да могат да се развият идеално до гъста защита от чужди погледи, растенията за жив плет се нуждаят от оптималното местоположение. Затова изберете Вашите растения за жив плет и от тази гледна точка. 

Поддържан, зелен жив плет огражда градина

Живите плетове от чимшир са предпочитани за ограждане на градината. 

Непретенциозни растения за живи плетове, като например тис или рододендрон, можете да засадите и на сенчесто място. Много малко живи плетове обаче порастват гъсти и здрави, ако са изцяло на сянка.

За да изградите жив плет на слънчево място, можете да избирате между много видове растения. Според желаната височина можете да създадете живи плетове от кипариси или туя. 

За ограждане на градината живите плетове от чимшир са колкото предпочитани, толкова и практични. Тъй като при правилната поддръжка чимширът пораства особено гъст.

Планиране ширината и височината на растенията за жив плет 

Последната точка от планирането се отнася до ширината и височината на бъдещия Ви жив плет. Именно от това зависи колко растения на линеен метър жив плет трява да засадите. В зависимост от големината и вида на растението е възможно да са необходими две до три, три до четири или също четири до пет растения на линеен метър. 

За живи плетове с височина до 100 сантиметра най-добре предвидете три до четири растения на линеен метър, при живи плетове с до 250 сантиметра височина ще Ви трябват около две до три растения на линеен метър.  

Професионален съвет от STIHL: При свободно стоящи живи плетове включете при преброяването първото растение за жив плет само веднъж при първия метър. Ако например засаждате четири растения на линеен метър, то за първия метър ще са Ви необходими пет и за всички по-нататъшни само четири растения. Това отговаря на разстояние на засаждане от 25 сантиметра.  

Още повече за вдъхновените от градината