Почистване на дървена тераса: пролетно почистване на външните пространства

Когато атмосферните условия са оставили своите следи по терасата: Ще Ви покажем как да почистите дървената си тераса с обикновени средства.

Мъж започва с почистването на терасата си с помощта на накрайник за почистване на двор RA 82 на STIHL

Правилно почистване на дървени тераси

След края на зимата дървеният материал на терасата е променил цвета си от замърсяването и изглежда неугледно. Преди всичко в сенчестите зони се образува зелен пласт, който трябва да отстраните. Това може да се извърши бързо с обикновени средства. А който разполага с водоструйка, може с правилната приставка да почиства внимателно и ефективно. Ние Ви показваме как:  

Правилното оборудване за почистването на Вашата дървена тераса 

Принципно трябва да почиствате редовно терасата си с метла, за да предотвратявате упорити замърсявания. За подготовка на основното пролетно почистване подходящи са метла и четка за изтъркване на дъски. С помощта на водоструйка с приставка четка за пране също можете да почистите дървената си тераса.   

Снимка отблизо на накрайника за почистване на подове RA 82 на STIHL при почистването на тераса

Дървеният материал на терасата определя начина на почистване 

Най-общо важи следното: Никога не почиствайте дървени тераси с правата струя на водоструйката. При това съществува опасност налягането на машината да отмие лепилото на дървесния материал и той по-бързо да стане трошлив. Най-добре се информирайте предварително от каква дървесина е изработен подът на Вашата тераса, и с помощта на класа дълготрайност вземете решение как най-добре да почиствате дъсчения под на терасата:

  • Клас 1 и 2: например тропически видове дървесина като бангкирай и тиково дърво, но също и бяла акация или дъб: Тези видове дървен материал са много дълготрайни, здрави и издръжливи. Те могат да се почистват с четка за пране. 
  • Клас 3 и 4: например бук, смърч или бор: Този клас дървесина е по-малко устойчив и е по-добре да бъде почистван ръчно с метла и четка. Съвети за домакинството ще откриете по-долу. 

Почистване на дървена тераса с водоструйка 

Ако Вашата дървена тераса е подходяща за използване на водоструйка и четка за пране, то можете да се захващате за работа. Поставете приставката и настройте водното налягане на ниска степен. Твърде високото налягане на водата може да повреди дървената повърхност. Тя става грапава и чувствителна, което може да доведе до трошливост или дори нацепване на дървесината на терасата.  

При почистването обърнете внимание на това да почиствате цялата площ равномерно. По този начин осигурявате еднакъв цветен тон на почистената площ. 

При твърди и необработени дървени повърхности Ви препоръчваме нашия почистващ препарат за камъни и фасади CS 100 на STIHL. С него ще разтворите надеждно упорити зелени наслоявания. 

Домашни средства за дървената тераса

Който няма водоструйка в домакинството си или чиято тераса не е подходяща за почистване с водоструйка, може да използва обикновени домашни средства. Изгоден вариант, който пази и околната среда, е например употребата на сода (натриев карбонат) или съвсем класически - на сапун за смазване.   

Един силен екип: Сода и нишесте 

За приготвянето на почистваща паста със сода не е нужно много. Най-напред 2-3 супени лъжици нишесте се разбъркват в 500 мл. хладка вода. Разбърквайте докато в сместа няма бучици. След това я изсипете в тенджера с 5 л. хладка вода. Добавят се 100 гр. сода (натриев карбонат) и всичко това се оставя да ври до извиране на течността. С тази паста сега можете лесно и щадящо да почистите дървената си тераса.  

За почистването на дървената тераса нанесете пастата върху дървените дъски и я разпределете с четката за търкане на дъски. Пастата трябва да подейства няколко часа. 

Накрая почистете дървената тераса от содената паста, като я измиете с вода.

Почистване на дървена тераса със сапун за смазване 

Сапунът също е подходящ за почистване на дървени тераси. Продукти, които не замърсяват околната среда, са безспорно за предпочитане. Внимавайте за това да не попадне твърде много отпадъчна вода в градината Ви. 

Можете да нанесете сапуна за смазване неразреден и да го втриете с помощта на четка. С малко търпение и последната фуга на дървената Ви тераса ще бъде отново чиста. Накрая измийте всичко. За целта е подходящ отново градински маркуч или, ако нямате такъв под ръка, също и лейка. 

Без оцет върху дървената тераса

Всички почистващи средства, които съдържат киселина (включително оцет), не повлияват добре на дървените дъски на терасата Ви. Ние Ви препоръчваме да се откажете от тях, за да можете дълго време да се радвате на Вашата тераса. 

Дървена тераса пред зелена градина с грил, столове и сандъци с цветя

Допълнителни съвети за поддръжката на дървена тераса

С почистването на повърхността на Вашата дървена тераса вече сте изпълнили една част, но работата все още не е приключила. Който желае да бъде щателен, може да се задълбочи.

Почистване под терасата

Далеч от очите, далеч от ума: съжаление също и при дървената тераса. Каквото попадне между дъските и под тях, се забравя - докато не започне неприятна миризма. Който иска да предотврати това, се решава да почисти и под терасата.

Почиствайте редовно зоната между подконструкцията и терасата от шума и други замърсявания, например с уред за засмукване и раздробяване или уред за обдухване. Така ще предотвратите терасата да изгние от долу и да стане податлива на гъбички и вредители по дървесината. 

Поддръжка: Смазване на дървена тераса 

Като последна стъпка след почистването препоръчваме допълнително обработване на дървения материал с масло или лак. Така гарантирате правилната му защита.

За целта изчакайте до около 24 часа след почистването. При все още влажна дървесина влагата би могла да се задържи в материала, което дългосрочно да доведе до изгниване.

Маслото или лакът не само ще поддържат дървения материал, но и визуално Вашата тераса отново ще изглежда добре за новия градински сезон.

Обобщение: Почистване на дървена тераса 

  • Трябва да почиствате Вашата дървена тераса през пролетта, тъй като зимата е оставила следи по нея. 
  • Подгответе терасата, като я разтребите и изметете.
  • Работата с водоструйка е лесна и щадяща, когато дървесината е подходяща за това и се използва четка за пране. 
  • Като алтерантива можете да заложите и на домашни средства като сода или сапун.
  • Оцетът вреди на дървесината и не трябва да се използва. 
  • След почистването е подходящо дървената тераса да се смаже. 

Повече за любителите на градината