Поддръжка и почистване на мебели от ратан

Почистване на мебели от ратан? Добре е да знаете как при това да не ги повредите. Тук ще намерите всичко за почистването на ратанови мебели.

Жена почиства на терасата градински стол от полиратан с водоструйка RE 130 plus на STIHL

Почистване и поддържка на мебели от естествен ратан 

Почистването на Вашите ратанови мебели в началото на градинския сезон е задължително, тъй като само поддържаните плетени мебели правят наистина добро впечатление. При почистването и поддръжката на мебели от необработен ратан трябва обаче да се имат предвид някои особености, защото като продукт от естествен материал те са доста чувствителни. По тази причина трябва не само да почиствате Вашите ратанови мебели, но и редовно да ги поддържате. За целта е подходяща емулсия от домашните средства вода, ленено масло и капка терпентин. Впрочем: При лакирани ратанови мебели е необходимо редовно да проверявате за разцепвания, които трябва да се поправят. Ако не откриете нищо, просто полирайте мебелите след почистване с мека кърпа. Повече от това не е необходимо да правите за поддръжката на Вашите лакирани плетени мебели. 

Ратанов стол се почиства с водоструйка RE 130 plus на STIHL

Почистване на ратанови мебели с водоструйка 

Поради плетената им структура е по-скоро трудно ратановите мебели да се почистват на ръка. Често в плетеницата се натрупват замърсявания, които могат да се отстранят основно само с помощта на водоструйка. Но тук трябва да бъдете внимателни: Поради тяхната чувствителност Ви препоръчваме да не почиствате плетени мебели директно с твърда струя. 

С ангажимент към Вашата безопасност: защитната екипировка 

Работата с мощни уреди носи радост и Ви дава възможност да надминете себе си. Добре е, когато при това можете да заложите на ефективно и сигурно защитно облекло. При работа с уредите на STIHL винаги носете своята лична предпазна екипировка. Подробности ще научите в инструкцията за употреба на Вашия продукт. Преди първата употреба се запознайте внимателно и подробно с Вашия уред и всеки път, преди да пристъпите към работа, се уверявайте, че уредът Ви е в безупречно състояние. При желание Вашият специализиран дилър на STIHL ще подготви всеки уред за първата му употреба и ще Ви консултира във връзка с предпазното облекло относно модели и размери, които можете съвсем спокойно да пробвате. Моля, имайте предвид, че личната защитна екипировка не замества сигурната техника на работа. 

Жена почиства градински мебели с водоструйка RE 130 plus на STIHL

Най-добре ще почистите ратановите си мебели, като първо използвате пенообразуващата дюза на Вашата водоструйка STIHL, за да достигнете до всички неравности. След това използвайте четката за пране, за да почистите повърностите, и накрая дюзата за плоска струя, за да изплакнете Вашите ратанови мебели. Между другото трябва винаги да внимавате за това налягането на Вашата водоструйка да се държи ниско. Като средство за почистване на ратановите Ви мебели е подходящ универсалният почистващ препарат CU 100 въз основа на неговата неутрална стойност на pH. Впрочем: Лакираните ратанови мебели трябва да се почистват точно толкова внимателно, както и необработените плетени мебели. След почистването ги оставете да изсъхнат напълно. 

Градински стол се полира с шкурка

Почистване на градински мебели от полиратан 

Разликата между полиратан и ратан е, че ратанът е продукт от естествен материал, докато полиратанът е направен от пластмаса. Затова полиратанът е значително по-малко чувствителен от естествения ратан. При мебели от полиратан можете да използвате за почистване водоструйката със значително по-високо налягане. Универсалният почистващ препарат CU 100 е добър избор и при полиратан.

Кога е най-добре да се почистват мебели от ратан?

Ние препоръчваме: най-малко три пъти в годината. Първият път преди започване на градинския сезон, след това в средата му и накрая малко преди да ги съхраните. Винаги обаче трябва да внимавате за това да почиствате ратановите си мебели само тогава, когато температурите и през нощта са над точката на замръзване –тъй като те трябва да изсъхнат напълно. Ледените кристали, които се образуват при твърде ниски температури, биха повредили  естествения ратан, а за по-дълго време и полиратана. 

Съхраняване на ратанови мебели след почистване 

Ратановите мебели не бива да се оставят през зимата незащитени в градината. Посивяване, образуване на пукнатини и трошливост не са изключени тогава дори и при полиратан. По-добре е да ги почистите в определен момент в края на градинския сезон, да ги оставите да изсъхнат добре и след това да ги съхраните на сухо място. 

Обобщение: Почистване на мебели от ратан 

  • При почистването на мебели от ратан трябва да се внимава преди всичко когато се използва водоструйка. 

  • Винаги почиствайте ратанови мебели само тогава, когато и през нощта температурите са над точката на замръзване.

  • Най-добре почиствайте в началото, средата и края на градинския сезон, между тях извършвайте само поддръжка на мебелите.

  • След последното почистване за сезона съхранявайте ратановите мебели защитени от атмосферните условия.  

Повече за вдъхновените от градината