Мулчиране на тревни площи – естествена грижа за наситена зеленина

При мулчирането фино нарязани при косенето тревни стръкчета се разпределят като най-горен неплътен слой върху почвата, от който тревата извлича най-добри хранителни вещества.

Мъж при мулчиране с бензинова косачка с функция мулчиране STIHL RM 2 R на зелена площ

Обзор: Мулчиране на тревни площи

 • При мулчиране се разпръсква органичен материал като най-горен почвен слой за снабдяване с ценни хранителни вещества 
 • Самостоятелно произвеждане на материал за мулчиране от градински отпадъци 
 • Внимание върху правилните материали за мулчиране за различните зони в градината 
 • Косене с мулчиране: фина тревна маса се разпределя директно върху окосената площ 
 • Косенето с мулчиране пести време и средства и пази околната среда. 

Какво е мулчиране?

Мулч означава в екологичното градинарство органичен материал - като например шума или окосена трева, който се оставя върху почвата, за да бъде защитена и снабдена с хранителни вещества.  Следователно за мулчиране се говори, когато се разпределя нарязан на ситно растителен материал като неплътен най-горен почвен слой. Мулчирането може да се прилага в почти всяка градинска зона и може да помогне на хоби градинарите да спестят в еднаква степен усилия, време и средства. С косачката за мулчиране можете например едновременно да косите и да мулчирате тревната си площ. Но също така и за зеленчуковите лехи мулчирането носи ползи. 

Как функционира мулчирането?

Чрез мулчирането почвата остава влажна и засенчена- по този начин водата по-добре се запазва в земята, тя остава рохкава и не изсъхва толкова бързо. Мулчът освен това служи като защитен слой от проливен дъжд и ниски темпуратури, което благоприятства растежа на растенията. От дъждовните червеи и други почвени организми материалите в почвата се превръщат накрая в полезен и естествен тор, който доставя на тревните площи и зеленчуковите лехи важни хранителни вещества за здравословен растеж.

Материали за мулчиране

Най-различни видове материал за мулчиране разбира се могат да се закупят и от търговската мрежа. При това асортиментът се простира от дървесни кори до стърготини. И все пак вероятно Вие вече сте перфектно снабдени благодарение на работата Ви в градината с типичните „градински отпадъци“, които можете да използвате повторно като ценен мулч – така можете съвсем лесно да мулчирате тревната си площ, като оставите върху нея след косене нарязаната на ситно тревна маса.

Окосена тревна маса 

Окосената тревна маса може да се използва за всички зони в градината, при това върху лехи и растения слоят трябва да е около два до три сантиметра. Обърнете внимание на това, слоевете да не са дебели, тъй като иначе окосеният материал може да образува буци и да попречи на почвеното дишане. Освен това никога не използвайте болна трева или окосена трева със семенни кутийки. 

Надробен дървесен материал

Високият азотен дял при гниене на надробения дървесен материал може да спре растежа на растенията. Особено подходящ е за вкоренени живи плетове и дървета, но може да се използва перфектно и като естествена настилка за пътеките в градината. 

Листо от широколистно дърво върху храст

Градински дробилки за материал за мулчиране

С градинските дробилки на STIHL бързо ще създадете ред в градината.  Благодарение на мощните режещи системи ще превърнете дървесни, както и меки градински отпадъци мигновено в ценен материал за мулчиране или компост. 

Шума

Можете без притеснения да използвате бреза, явор, бук, както и всички овощни дървета като материал за мулчиране. Листата от орех, кестеново дърво и дъб обаче могат да се използват само в малки количества и смесени с други листа, тъй като трудно разградимата дъбилна киселина променя неблагоприятно хранителното равновесие в почвата. 

Мулч от дървесни кори

Мулчът от дървесни кори потиска особено добре магарешки бодли и други плевели, но тъй като той отделя дъбилна и други киселини в почвата, е подходящ само за пътеки, както и под цветя, овощни дървета и храсти. За зеленчуци и многогодишни тревисти растения обаче не трябва да се използва. За да осигурите пълна ефективност, обърнете внимание на това поставеният слой да е най-малко десет сантиметра.

Дребен чакъл, ситна баластра и камъни

Дребният чакъл, ситната баластра и камъните са много подходящи за дългогодишни билки, храсти и многогодишни тревисти растения. Те са евтини и пропускат добре вода и въздух, поради теглото им обаче не са подходящи за много гъсти почви. Препоръчваме Ви за слънчеви места да избирате по-скоро по-светъл вид, който не се нагрява толкова бързо. Тъмните видове съхраняват топлината по-дълго.  

Мулчиране на тревни площи – косене и мулчиране в една стъпка

Бензинова косачка STIHL RM 2 при мулчиране

Също и Вашата тревна площ извлича ползи от органичния мулч. При косене с мулчиране не само доставяте на зеленината естествени хранителни вещества, но и спестявате време и усилия. Това е така, защото при мулчиране на тревната площ окосената маса не се събира в коша на косачката, а се нарязва на ситно от ножовете на косачката за мулчиране и се разпределя върху тревната площ. Така три важни работни стъпки от поддръжката на тревната площ – косене, отстраняване на окосената маса и наторяване – са комбинирани в една единствена. Това щади околната среда и пести средства. 

Зелена трева на слънчевата светлина

Мулчиране на тревни площи: Предимства

Дългосрочен експеримент на Университета за почвена култура във Виена-Еслинг е доказал, че косенето с мулчиране носи значими предимства и подпомага растежа на тревните площи. В продължение на четири години тревна площ от 1 000 квадратни метра е косена със стандартна косачка и тревната маса последователно е отстранявана при всяко косене; наторявана е добре с минерални торове. Паралелно с това, площ със същите размери е култивирана с косачка за мулчиране и всеки път окосената тревна маса е оставяна, за да се мулчира площта. Резултатът е видим:

 • Постоянно по-гъста тревна площ и по-наситена зеленина чрез мулчиране 21 пъти в годината през целия вегетационен период
 • По-голяма ефективност от 4-кратното минерално наторяване на площта за сравнение.
 • Отведените обратно хранителни вещества съответстват като количество, както и в съотношение едно към друго точно на оптималните нужди. 

Основателни причини мулчирането на тревни площи да става все по-популярно

 1. Когато мулчирате Вашата тревна площ, се намалява и сплъстената трева чрез по-добър растеж на тревите. Една добре снабдена с хранителни вещества тревна площ не дава място за плевели и мъх. Първоначалният видов състав се запазва.
 2. При добре растяща трева се получават на година и квадратен метър приблизително един и половина до два килограма окосена маса, при 1 000 м² тревна площ следователно един и половина до два тона! Изхвърляне в зеления контейнер или чрез компостиране не винаги е възможно. Поради това мулчирането на тревни площи става все по-популярно.  

Повече мулчиране вместо наторяване

Чрез редовно мулчиране можете да намалите честотата на наторяването, а в някои случаи дори напълно да се откажете от него. Мулчирането връща на тревната площ важни хранителни вещества, а Вие спестявате средства за закупуване на тор. 

Мъж започва да мулчира с помощта на бензиновата косачка за мулчиране STIHL RM 655 V 

Бензинова косачка RM 655 V на STIHL

Бензиновата косачка RM 655 V на STIHL е подходяща за експертно мулчиране. С помощта на мулти-ножа тя се превръща без смяна на ножа в практична мулти-косачка. По този начин окосената трева се нарязва на ситно и се разпределя равномерно като тор директно в тревната площ. 

Мулчиране или косене?

В същинския смисъл на думата мулчиране означава неплътното покриване на почвата най-често с органичен материал. Така въпросът би трябвало да е вместо „мулчиране или косене?“ по-скоро: „косене с мулчиране или косене с кош за трева?“ 

И двата метода, косене и мулчиране, респективно косене с мулчиране, имат предимства и недостатъци, които Ви показваме по-долу. Вижте сами посредством разликите между мулчиране и косене, дали е по-добре да мулчирате Вашата тревна площ с окосената маса или да я събирате или натрупвате след това. 

Разликата: Мулчиране или косене

При обичайното косене отрязаните стръкове трева остават доста едри и дълги върху земята или попадат в коша за трева, който е прикрепен към косачката и бива изпразван редовно. Тази окосена маса може да се компостира, за да могат съдържащите се в тревата хранителни вещества по-късно да са отново от полза за градината. 

При мулчиране обаче тревата се нарязва на ситно по време на косенето. Окосената маса остава след това върху площта. При мулчиране тревата и почвата извличат полза от обратното връщане на хранителните вещества, така че разходите за наторяване отпадат.

Мулчиране или косене: Предимства и недостатъци

  Предимства Недостатъци
Косене с мулчиране
 • Тревата и почвата извличат полза от обратното отвеждане на хранителните вещества: тревната площ изглежда по-жизнена, тревата е гъста и с наситено зелен цвят.
 • Отстраняването на окосената трева отпада.
 • Косенето с мулчиране обединява два процеса в един– косене и мулчиране – и намалява значително наторяването.
 • Мулчирането трябва да се извършва по-често - според атмосферните условия до два или дори три пъти в седмицата -за да могат ситно нарязаните стръкове да се разградят напълно.
 • Косенето с мулчиране при висока трева води до засъхнали остатъци върху тревната площ. Нарязаните стръкове не се разграждат до следващото косене, чрез което постепенно се образуват сплъстявания.
Косене
 • Необходимо е по-рядко
 • Окосената трева може да служи като компост.
 • Почвата се нуждае от повече тор.
 • Тревата не е толкова жизнена, както при мулчиране, и изсъхва по-бързо. 

Мулчиране или косене: Кой уред е подходящ?

Ако се питате дали мулчирането или косенето е по-добро за Вашата тревна площ, рано или късно трябва да вземете решение и за подходящия уред: Дали да бъде косачка или косачка за мулчиране, респективно косачка с функция мулчиране? 

Косачките за мулчиране на STIHL надробяват окосената тревна маса много фино и я разпределят равномерно. Или пък можете да преоборудвате Вашата косачка STIHL  за един миг в косачка за мулчиране и да я снабдите с различни ножове. Това става с нашите комплекти за мулчиране бързо и лесно за повечето косачки.  Така няма нужда да решавате дали да бъде косачка или косачка с мулчиране. 

Извод: Мулчирането Ви спестява изпразването на коша за трева и Вашата купчина компост може да бъде по-малка, тъй като не се събира окосена тревна маса. Когато мулчирате тревната си площ, вместо само да я косите, се нуждаете освен това и от много по-малко тор за трева, тъй като хранителните вещества остават върху повърхността. 

Особено при влажно и топло време, подпомагащо растежа, мулчирането във всички случаи изисква повече време, тъй като трябва да го извършвате най-малко два пъти на седмица, за да може окосената трева наистина да се разгради. А когато заради дъждовно време не можете да косите, по-високата трева трябва да се коси на няколко етапа, за да могат стръковете трева да се нарежат достатъчно ситно и така тревата да не се сплъстява. От гледна точка на времето, предимство тук дава по-скоро косенето.

Косачки за мулчиране – улесняват градинската работа, правят тревата по-здрава

Мулчиране на тревната площ: Допълнителни съвети

Ако искате да постигнете възможно най-добри резултати при мулчиране, важно е окосената маса да остане върху тревната площ.  Моля, обърнете внимание количеството на окосената трева да не е твърде голямо и стръковете трева да са фино надробени и равномерно разпределени. Съдържащият се азот бързо се минерализира и по този начин отново е на разположение за растенията. При мулчиране на тревната площ обърнете внимание и на следните указания, за да се възползвате възможно най-добре от метода:

 • При косене с мулчиране косете тревата малко по-често
 • Използвайте специална косачка за мулчиране на STIHL. Тя надробява окосената трева особено фино и я разпределя равномерно. Като алтернатива STIHL предлага комплекти за мулчиране за повечето косачки, които можете по този начин да преоборудвате в косачка за мулчиране. 
 • При косене от дължината на тревата трябва да се отнеме около една трета, при суша по-малко.
 • По възможност косете при суха трева. Ако тревата е влажна работете малко по-бавно и окосете по-малко количество. 
 • Работете винаги на максимални обороти (пълна газ) и с добре заточени ножове.
 • Проверявайте по-често корпуса на косачката и го почиствайте от остатъци от окосения материал.
 • Внимавайте за застъпващи се окосени ивици.
 • Много високата трева косете винаги на етапи.
 • Променяйте посоката на косене. Така тревите се обхващат по-добре и окосената тревна маса се разпределя по-равномерно.
Зеленчукова леха с магданоз и други растения след мулчирането

Мулчиране на зеленчукова градина

В зеленчуковата леха най-подходяща е смес от различни видове мулч, която да се използва редовно. Останете пестеливи - мулчът привлича също охлюви и полски мишки. По-добре мулчирайте градината по-често и с различни материали, за да подпомагате растежа на растенията. Обърнете внимание на това, окосената трева и зеленина да е винаги леко изсъхнала, преди да я разпръснете върху лехата.

Смес от различни видове мулч за зеленчуковата леха:

 • междинни култури и сенколюбиви растения
 • шума
 • слама
 • компост
 • окосена трева
 • оптимално: репички, билки, латинка

Повече за вдъхновените от градината