Литиево-йонни батерии – основни познания

Нашите собствено разработени литиево-йонни батерии STIHL са уникални силови пакети за дълготрайна мощност на уреда. Научете повече за света на литиево-йонните батерии.

Литиево-йонната батерия STIHL AP 500 S и акумулаторният верижен трион STIHL MSA 300

Литиево-йонни батерии: Конструкция и начин на работа

Първо сме обобщили за Вас в кратък обзор всичко, свързано с конструкцията и начина на работа на литиево-йонните батерии. 

Лице с предпазни ръкавици STIHL държи литиево-йонна батерия STIHL в ръцете си

Една литиево-йонна батерия се състои от много клетки.

Конструкция на литиево-йонните батерии

Една литиево-йонна батерия се състои от много клетки, като всяка от тези клетки има два електрода: негативния анод и положителния катод. Между тези два електрода електролитна течност транспортира литиевите йони по време на разреждане и зареждане.

Електродите също така се отделят по електронен път от сепаратор, за да се предотврати късо съединение.

Начин на работа на литиево-йонните батерии

При използване на литиево-йонните батерии от страна на анода се отдават литиеви йони и електрони – извършва се разреждане. Литиевите йони преминават през електролитната течност и сепаратора към катода, докато електроните протичат през външната токова верига и извършват електрическа работа. Чрез този процес се генерира електродвигателна сила, която задвижва акумулаторния уред.

Точно обратното се случва по време на процеса на зареждане на батерията: Сега литиевите йони преминават от катода през електролитната течност до анода.

Литиево-йонни батерии: Експлоатационен живот и трайност

Литиево-йонните батерии на STIHL не са продукти за еднократна употреба, а се отличават с особено дълъг експлоатационен живот и трайност – едно голямо предимство по отношение на устойчивостта. Що се отнася до зареждане на литиево-йонните батерии, те са подходящи за до 1 200 цикъла на зареждане. Благодарение на най-новата клетъчна технология батерията STIHL AP 500 S издържа дори до 2 400 цикъла на зареждане.

Експлоатационният живот на литиево-йонните батерии STIHL над средното ниво отразява специалното качество на продукта. Освен това комплектите акумулаторни батерии STIHL могат да се използват при много различни акумулаторни уреди STIHL – както при по-старите, така и при по-новите поколения уреди. Нашите пакети акумулаторни батерии, разработени специално за уредите, не само предлагат голяма надеждност, но и са истинска дългосрочна инвестиция. 

Капацитет на батерията при литиево-йонни батерии

Капацитетът на батерията при литиево-йонни батерии не може да се измери от частни потребители. В случай, че имате въпроси относно оставащия капацитет на батерията или забелязвате намаляване на капацитета, най-близкият дилър на STIHL е компетентно контактно лице за Вас. С помощта на уред за диагностика на батерии дилърът на STIHL определя прецизно капацитета на батериите. Той ще Ви помогне и при въпроси относно продължителността на работа и на зареждане на батериите STIHL.

Дълбоко разреждане при литиево-йонни батерии

Може би сте чували, че дълбокото разреждане, т.е. почти пълно разреждане на акумулаторната батерия, може да доведе до повреда на батерията. В STIHL обаче залагаме на най-модерната акумулаторна технология. Саморазреждането на нашите литиево-йонни клетки възлиза на нищожните 1 до 3% годишно, така че Вашата батерия STIHL обикновено е надеждно защитена от дълбоко разреждане.

Все пак е препоръчително да съхранявате правилно литиево-йонните батерии. Ако батерията няма да се използва за повече от един месец, съхранявайте я с ниво на зареждане между 40 и 60%, за да увеличите експлоатационния живот на клетките. 

Акумулаторна кутия STIHL с акумулаторна батерия STIHL на рафт в сервиз

За предпочитане е батериите да се съхраняват с между 40 и 60% заряд.

Но дори напълно разредени, модерните батерии STIHL обикновено могат да се съхраняват безпроблемно за няколко месеца през зимата – без дълбок разряд. Тук важна роля играе BMS, интелигентната система за управление на акумулаторната батерия.

Системата BMS следи както непрекъснатата работа на литиево-йонната акумулаторна батерия в предварително определен диапазон, така и напрежението на клетките. Ако напрежението в клетките на батерията спадне прекалено много, батерията автоматично преминава в състояние на покой и прекъсва процеса на разреждане, което предотвратява дълбоко разреждане.

Литиево-йонни батерии: Температурен диапазон

За оптимално съхранение на нашите пакети акумулаторни батерии препоръчваме температурата на околната среда да е около 20°C, за да се гарантира дълъг експлоатационен живот на пакета. Така дори и при употреба веднага след съхранението разполагате с пълна производителност. По принцип е възможно пакетите батерии да се съхраняват в диапазона от -20°C до +50°C. В тези гранични области обаче може да се очаква намаляване на функционалността и експлоатационния живот.

При неясноти ще Ви помогнат инструкциите за експлоатация или нашите експерти при дилърите на STIHL.

Литиево-йонни батерии: Изхвърляне и рециклиране

Въпреки дългия им експлоатационен живот, литиево-йонните батерии трябва в даден момент да бъдат изхвърлени или рециклирани. За да знаете какво точно трябва да се направи с отработените литиево-йонни батерии STIHL, получавате цялата необходима информация по-долу.

Продажбено пространство на търговски обект на STIHL със служители и клиенти

Можете да върнете използваните батерии при дилърите на STIHL.

Изхвърляне на литиево-йонни батерии

Върнете безплатно използваните батерии при дилърите на STIHL, за да бъдат изхвърлени, или ги занесете в обществен предавателен пункт.

Литиево-йонните батерии STIHL от тип AR трябва да се предават само при дилърите, вместо в обществен предавателен пункт, тъй като поради конструкцията  батерията все още може да има заряд. Спазвайте валидните във Вашия регион предписания за екологично изхвърляне. 

Никога не съхранявайте и не транспортирайте батериите незащитени в насипно състояние, а винаги ги връщайте обезопасени срещу късо съединение. За тази цел можете да поставите литиево-йонните батерии или в оригиналната опаковка, или в найлонова торбичка, да облепите полюсите или да поставите батериите в сух пясък. На нашите страници, посветени на сервизирането, ще намерите допълнителна информация за изхвърляне на батерии и стари електрически уреди.

Литиево-йонни батерии: Рециклиране 

Рециклирането е от съществено значение за отговорното използване на ресурсите, а чрез него могат да се използват ценни компоненти на литиево-йонни батерии. За рециклиране на литиево-йонни батерии съществуват мокро-химични методи: Батериите се събират, раздробяват се, превръщат се в "черна маса" и се рекуперират електрохимично. 

Между другото: Тъй като устойчивостта е важна за всички, STIHL планира в бъдеще да използва все повече рециклирани съставки и етично добити суровини в литиево-йонните батерии.

Memory ефект

Настойчиво остава притеснението от  Memory -ефекта при батериите – но какво се крие зад това? Под Memory- ефект се разбира загуба на капацитет при никел-кадмиевите батерии, причинена от преждевременно зареждане. Ако една такава батерия не се разреди напълно, преди да бъде заредена отново, тя "запомня" необходимата енергия от последните процеси на зареждане и зарежда само толкова количество енергия – така тя бързо губи капацитет и става неизползваема.

Акумулаторен уред за обдухване STIHL BGA 57 без вреден Memory ефект

Този ефект обаче не настъпва при литиево-йонните батерии STIHL, които отговарят на най-модерното ниво на акумулаторната технология.

Имате още открити въпроси относно техническите подробности? Научете повече за Memory ефекта в нашия съветник.

Важни въпроси и отговори

Имате допълнителни въпроси по темата за акумулаторните батерии? 

Повече за акумулаторната технология