Навиване и смяна на корда

Искате да смените кордата на Вашата моторна коса? Ще Ви покажем на какво трябва да обърнете внимание.

Човек навива корда за косене на акумулаторна моторна косачка STIHL FSA 57

Обзор: Навиване и смяна на корда

  • Различните глави за косене, корди и шпули на STIHL са подходящи за различни приложения
  • Кордите трябва преди навиване и използване да се поставят за 24 часа във вода 

  • За да смените кордата за довършителни работи, отворете главата за косене или просто я пъхнете навътре посредством комфортната функция

  • Навийте кордата чрез въртене

  • Като алтернатива може да се използва предварително заредена шпула

Смяна на кордата за довършителни работи: Трите възможности при главите за косене на STIHL

Независимо дали поради износване или защото искате да преоборудвате моторната коса или тримера си за нови изисквания, в един момент кордата за довършителни работи трябва да се подмени. Принципно има три различни подхода, според които може да се навива корда на глава за косене на STIHL.

Стандартни глави за косене: Тук първо сваляте главата за косене от моторната коса, след което я отваряте. Сега можете да навиете кордата на вече откритата шпула. Стрелките ще Ви помогнат да навиете кордата в правилната посока. Ако не бихте искали да правите това сами, специализиран дилър на STIHL в близост до Вас с удоволствие ще Ви съдейства.

Комфортни глави за косене: При тези глави за косене можете да навиете кордата много удобно отвън. За целта просто въведете желаната дължина на кордата в главата за косене. След това намотайте кордата на шпулата, като въртите в долния край на главата за косене. Така кордата се навива, без да трябва преди това да разглобявате главата за косене. Единственото, на което трябва да обърнете внимание тук: Кордата трябва от двете страни да стърчи еднакво от главата за косене, преди да започне навиването. Главите за косене с тази комфортна характеристика впрочем можете да разпознаете по буквата "C" в името на модела. 

Има и трети вариант, подходящ в еднаква степен за стандартните и комфортните глави за косене: Отворете главата за косене и поставете една предварително заредена шпула.

Навиване на кордата: Ръководството като видео

Правилната корда за всяко предизвикателство

Искате да смените кордата си за довършителни работи и се питате коя корда е най-добре да навиете и използвате за Вашата моторна коса на STIHL? Като основно правило важи: Колкото по-висока и по-гъста е тревата, толкова по-дебела трябва да е кордата. За по-добра разпознаваемост и ориентация кордите на STIHL имат различни цветове, които отговарят съответно на определен диаметър. Така например червените корди винаги имат диаметър от 2,7 милиметра. Коя корда за косене е най-добре да навиете за предстоящата си работа и по какъв цвят ще я познаете, можете да научите в следващото ръководство:

Въпреки това: Колкото по-дебела е кордата, толкова повече мощност Ви е необходима, за да получите чист разрез. За да разберете коя корда е правилната за Вас, трябва да вземете под внимание и главите за косене, и подходящите тримери, храсторези и моторни коси.

За да не загубите общ поглед върху всичко това, ние сме събрали цялата важна за Вас информация на нашите страници за продуктови принадлежности за корди, глави и ножове за косене

Подготовка на кордата за навиване и правилно съхранение

И накрая още едно указание за правилното съхранение и оптималната подготовка на Вашата корда: Препоръчваме да поставите кордата преди употреба за 24 часа във вода.

Пластмасов контейнер с навита корда за косене, до него поставена във вода корда за косене в затворено буркан

Кордите губят с времето влага и с това и еластичност. Чрез поставяне във вода те си възвръщат и двете и не се износват толкова много.

За целта всъщност не е необходимо да развивате кордата: Можете да поставите шпулата заедно с навитата корда директно във водата.

Благодарение на това процедиране не е необходимо да се притеснявате за съхранението на Вашата корда: Можете просто да я оставите съвсем спокойно до следващата употреба във Вашия тример.