Съвети за техническо обслужване на моторни коси

Тук ще намерите съвети и инструкции за редовното техническо обслужване на Вашата моторна коса, за да има тя дълъг експлоатационен живот.

Моторна косачка STIHL FS 240 лежи в тревата, на заден план мъж се подготвя за техническо обслужване

Обзор: Техническо обслужване на моторна коса

При техническо обслужване на моторната косачка STIHL FS 131 главата за косене се почиства

Какво трябва да се има предвид при техническото обслужване на Вашата моторна коса

Когато става въпрос за техническо обслужване на Вашата моторна коса, внимателното прочитане на инструкцията за експлоатация е първата стъпка – там ще намерите най-важните дейности по техническото обслужване. Извършвайте само дейности по техническо обслужване и ремонти, които са описани в инструкцията за експлоатация. Всякакви други дейности оставете на специализиран дилър на STIHL, който има необходимото ноу-хау за всички ремонти. Какви дейности можете да извършите сами, ще научите тук.

Гориво STIHL MotoMix за моторната косачка в оранжева туба

Правилното гориво за моторна коса

Правилното гориво е от значение: За Вашата бензинова моторна коса Ви препоръчваме горивото STIHL MotoMix. То не само се съчетава перфектно с двигателя и е готова смес, но е и с особено ниско съдържание на вредни вещества, високопроизводително и устойчиво на съхранение. Системата за пълнене на STIHL предотвратява разливане на гориво и препълване на резервоара.

Проверка на режещия инструмент на моторна коса

Моторната коса работи с различни глави за косене, които можете бързо и без усилие да подменяте при необходимост. Важна роля при безпроблемната употреба на моторната коса играе състоянието на използвания режещ инструмент. При проверката на режещия инструмент процедирайте както следва, като при различните глави за косене има разлики при боравенето с тях:

  1. Глава за косене с корда (например AutoCut, SuperCut): Отворете главата за косене и проверете дали навиването на кордата е правилно – кордите не трябва да са кръстосани. Ако това е така, навийте наново на главата за косене оригинални корди STIHL.
  2. Глава за косене с пластмасови ножове (PolyCut): Проверете главата за косене за износване и пукнатини – при PolyCut маркировките за износване дават информация за състоянието на режещия инструмент. Трите ножа на PolyCut трябва винаги да се сменят като пълен комплект.
  3. Метални режещи инструменти (например диск за косене на трева, нож за надробяване): При метални режещи инструменти трябва да обръщате внимание дали те трябва да се заточват допълнително. Ако са огънати или напукани, трябва да ги подмените при всички случаи.
Ножът за храсти на моторна косачка STIHL се почиства с влажна кърпа

Редовно техническо обслужване и поддръжка на моторната коса

След приключване на работата трябва редовно да обслужвате моторната си коса и да проверявате дали режещия инструмент и предпазителят все още са правилно монтирани.

Почистване на моторна коса

Техническото обслужване е добра възможност да почистите основно Вашата моторна коса – ние ще Ви обясним как е най-добре да процедирате.

Един човек отстранява с мека кърпа трева от моторна косачка STIHL, за да я почисти

Инструменти и материали

По-долу ще откриете най-важните инструменти и материали на едно място, от които се нуждаете, за да почистите моторната си коса. Винаги носете при работа личната си защитна екипировка съгласно инструкцията за експлоатация.

  • Телена четка/четка за боядисване
  • Мека кърпа
  • Универсален почистващ препарат
  • STIHL Varioclean
  • Комбиниран ключ
  • Работни ръкавици
Човек почиства с влажна кърпа защитата на моторна косачка STIHL

Почистване на предпазителя и корпуса

За да се радвате дълго на Вашия храсторез, си създайте навик непосредствено след приключване на работа – още преди остатъците да са засъхнали – да почиствате предпазителя и корпуса на моторната коса. Преди да започнете с това, издърпайте щепсела на електрическата моторна коса, при акумулаторна моторна коса извадете батерията, а при бензинова моторна коса изключете двигателя.

За да почистите корпуса и предпазителя на моторната си коса, използвайте влажна кърпа или мека четка, а при упорити замърсявания и универсален почистващ препарат.

Човек взема въздушния филтър на моторна косачка STIHL, за да го почисти

Почистване на въздушния филтър

Въздушните филтри почистват въздуха на карбуратора и се замърсяват с времето. Затова не забравяйте да почиствате въздушния филтър на моторната си коса при необходимост. Отворете корпуса на филтъра в съответствие с инструкцията за експлоатация и извадете филтъра от нетъкан материал или хартиения филтър. Изтупайте го добре, за да почистите по този начин филтъра на Вашия храсторез.

Моля, обърнете внимание обаче и на следното: Филтрите от нетъкан материал са дълбоки филтри. Поради това изтупването премахва само повърхностните частици мръсотия. Фините частици мръсотия стоят дълбоко в материала и могат да се отделят със специален почистващ препарат, като STIHL Varioclean например. Ако е необходимо, след почистване с Varioclean оставете филтъра да изсъхне само на стайна температура.

Някои уреди имат вместо филтър от нетъкан материал груб филтър от метал. Той служи за почистване на охлаждащия въздух на двигателя. В този случай при почистване на моторната Ви коса най-често е достатъчно просто изтупване или изплакване под течаща вода.

Почистване на охлаждащите ребра на цилиндъра

За да работи Вашата моторна коса безопасно и да може да постига пълна производителност, е препоръчително редовно да почиствате охлаждащите ребра на цилиндъра. Проверете дали охлаждащите ребра на моторната Ви коса са чисти. При замърсявания трябва да ги почиствате старателно с четка или сгъстен въздух.

Снимка в близък план на запалителна свещ на бензинова моторна косачка STIHL

Почистване на запалителната свещ

Проблемите при стартиране на бензинова моторна коса в някои случаи са сигнал за замърсена запалителна свещ. За почистване на запалителната свещ на Вашата бензинова моторна коса е подходяща немъхеста кърпа. За демонтирането и проверката, моля, следвайте инструкцията за експлоатация.

При признаци на силно износване или след определен брой работни часове си струва да се смени запалителната свещ. Освен това по възможност отстранете причината за замърсяването.

Твърде много моторно масло в горивото или замърсен въздушен филтър се отразяват лошо на запалителната свещ.

Внимание: Никога не трябва сами да почиствате ауспуха или карбуратора на Вашия храсторез. За да почистите карбуратора или ауспуха, моля, непременно потърсете специализиран дилър на STIHL.

В един от нашите по-нататъшни  съветници ще научите как да съхранявате правилно почистената си моторна коса.

Мъж с предпазно оборудване STIHL зарежда моторна косачка STIHL със смес от бензин и масло

Защо моторната коса не стартира?

Това би могло евентуално да се дължи на бензиновата смес – тя не трябва да е от миналата година. Ако не сте сигурни колко стара е бензиновата смес, най-добре я сменете.

Когато искрата не се прехвърля

Възможен източник на грешка е запалителната свещ. Като износваща се част тя трябва редовно да се подменя. В случай, че новата запалителна свещ не помогне, занесете моторната си коса за проверка при специализиран дилър на STIHL.