Грижа за моравата през лятото

Без значение дали става дума за екстремна жега или проливен дъжд: през лятото моравата трябва да издържа на големи натоварвания. Ние ще Ви покажем, как да се грижите за нея, за да бъде тя оптимално защитена.

Мъж извършва грижа за моравата през лятото с акумулаторна косачка STIHL RMA 448 P-C върху имот с избуяла растителност

Общ преглед: Грижа за моравата през лятото

 • Отпечатъци от стъпки в тревната площ могат да бъдат индикация за недостиг на вода
 • Проверявайте моравата редовно и я поливайте при необходимост
 • Не косете твърде ниско
 • На сенчести участъци и при много високи температури тревата не бива да се коси по-ниско от 5 см.
 • Наторете моравата през юни, за да я подготвите за летните горещини

Грижа за моравата през лятото: Правилно поливане при високи температури

Поливането на моравата е сред най-важните дейности в нейната поддръжка, особено през лятото, когато естествените валежи не са достатъчни. Количеството вода, което ще бъде необходимо за поливане през лятото, зависи само от слънчевото греене, температурата и вятъра.

От колко вода се нуждае моравата ми?

За любителите градинари важи следното: В повечето случаи за Вашата морава е необходима повече вода, отколкото си мислите. Като основно правило е прието количество от 15 до 25 литра на седмица и на квадратен метър, като леките почви се нуждаят от по-малко вода, отколкото глинестите. Но и твърде голямото количество вода е вредно за моравата, тъй като то изтласква въздуха от порите на почвата, в следствие на което корените загниват. Винаги помирисвайте почвените проби: ако са "зловонни" или имат сиво-синьо оцветяване, със сигурност има недостиг на въздух и застояване на вода.

Съвети за правилно поливане през лятото

Снимка в близък план на тревна площ
 • Веднъж седмично е достатъчно: През лятото поливайте моравата си с около 20 литра вода на квадратен метър, в зависимост от местоположението и времето. 
 • Глинеста почва: Ако почвата е глинеста и не може да поеме такова количество наведнъж, разделяйте го на две и поливайте два пъти в кратък период от време (или например още веднъж на следващия ден), но след това не поливайте повече в продължение на седмица. При много глинеста почва е разумно моравата да се опесъчи.
 • Проверка за равномерно поливане: използвайте водомер, за да проверите дали сте полели равномерно и навсякъде. Това е особено важно, когато става въпрос за поддръжка на моравата през лятото.
 • Часове от деня: през лятото по принцип трябва да поливате рано сутрин или късно вечер, тъй като директните слънчеви лъчи върху влажните тревни стръкчета могат да доведат до петна от изгоряло по тревната площ. 
 • Заобикаляща среда: ако около моравата растат дървета, храсти или живи плетове, увеличете количеството на водата.
 • Силни горещини: когато в разгара на лятото е особено горещо, поливайте моравата два до три пъти седмично в ранните утринни часове или и вечер.

Съвети от STIHL за градината: Грижа за моравата през лятото

Проверка на поливането на моравата

Ако нямате водомер под ръка, можете да проверите количеството на водата за поливане и с помощта на няколко стъклени буркана. Това могат да бъдат например бурканчета от конфитюр, които да поставите разпределени на няколко места в градината. След поливане нивото на водата в бурканчетата би трябвало да бъде около два сантиметра. След известно време и няколко опита ще можете да преценявате правилно времето за поливане.

Освен това с твърд нож или с лопата опитайте да извадите от няколко места в почвата тревни чимове от около десет сантиметра дълбочина. Пробите трябва да бъдат влажни (не мокри) в долната си част, най-горните един до два сантиметра могат и трябва да се усещат сухи на допир! В никакъв случай не трябва да бъде обратното. Ако пробата е влажна в горната част и суха в долната част, водата няма да достигне там, където е необходима.

Грижа за моравата през лятото: Грешки при поливането

Именно при поливане през лятото най-често се допуска грешката да се полива много често, но с прекалено малко количество вода. Често по време на сухите летни периоди моравата се полива леко почти всяка вечер. Резултатът от това е, че водата достига до често срещания тревен филц, а в най-добрия случай – до най-горните няколко милиметра от почвата. Растението трева реагира като концентрира корените си съвсем близо под почвената покривка. Освен това се разпространяват и тревни видове, които не са желани на домашната градинска морава.

Стимулираният по този начин тревен филц от своя страна абсорбира малкото вода като гъба. Последствието: почвата под него не получава влага, повърхността изсъхва все повече и повече. Моравата има нужда от вода. Ако прекъснете поливането за няколко дни, тя бързо пожълтява и склонността към гъбични заболявания нараства значително.

Жена коси морава през лятото с акумулаторна косачка STIHL RMA 339 C

Косене на моравата през лятото

Тревните стръкчета по Вашата морава са в отлична форма след пролетта, силни и жизнени. Затова в началото на лятото я окосявайте на всеки четири до седем дни. Благодарение на редовното косене тревната покривка става гъста, тъй като тревните стръкчета образуват нови странични издънки. По-важни от интервалите между процесите на косене са височините на косене, които задължително трябва да се адаптират към повишаващите се температури.

Популярна тенденция в градината е No Mow May. При нея през целия месец май моравата не се коси, за да бъдат предпазени животните след зимния сън и за да бъде осигурен свободен растеж на растенията. Така се запазва биологичното разнообразие в градината.

Правилно косене на моравата с подходящите уреди

Мъж коси моравата на своя имот с акумулаторна косачка STIHL RMA 448 VC

Прецизно косене с косачки STIHL

Моравата с висока "отпускарска трева" винаги трябва да се коси на няколко етапа, първо на най-високата възможна позиция на косене, след това – малко по-ниско. Всички косачки STIHL са оборудвани с удобно регулиране на височината на косене, с помощта на което можете лесно да настройвате правилната височина на косене.

Имот с дървена къща, градинска маса и столове, и зелена морава

Какво може да се направи срещу отпечатъците от стъпки по моравата?

Ако тревните стръкчета не се изправят отново сами, след като някой е минал по тревната площ, това може да бъде индикация за остър недостиг на вода. Не забравяйте да поливате обилно моравата веднъж седмично.

Правилно наторяване на моравата през лятото

В началото на лятото хранителните вещества от пролетното наторяване са почти изчерпани, следователно торенето също е част от поддръжката на моравата през лятото. За да се запази растежът на тревата въпреки бурните игри на футбол и барбекюта в градината, в началото на лятото тя трябва да бъде наторена още веднъж. Но и тревните площи, по които не се ходи, също имат нужда от подхранване с витамини: поради честото косене през пролетта с окосената трева винаги се губят много хранителни вещества, които се намират в стръкчетата трева. В дългосрочна перспектива това е голямо изпитание за почвата. Затова е много важно през лятото отново да предоставите на тревата необходимите хранителни вещества. За целта е добре да използвате минерален тор за тревни площи. 

Правилният тор за лятно торене

Торът за моравата през лятото трябва да съдържа необходимите елементи за жизнена почва и трева:

Активно вещество Описание
Калий (K) Повишава устойчивостта срещу вредители, регулира обмяната на веществата на растенията.
Фосфор (P) Подсилва растежа на корените.
Магнезий (Mg) Помага на растенията да образуват хлорофил в рамките на фотосинтезата и осигурява наситено зелен цвят на тревата.
Калций (Ca) Стабилизира клетъчните стени на тревите и помага за извличането на хранителни вещества от почвата.
Азот (N) Стимулира деленето на клетките и така подпомага формирането на нови части на растението. Стимулира се растежът на тревата.

Съвети за наторяване на моравата през лятото

 • Ранно наторяване: в идеалния случай наторете моравата си през юни, за да я подготвите за горещото лято.
 • Гъста трева: използвайте тор с продължително действие, за да расте тревата бавно, но гъста.
 • Използване на поливна система: избягвайте директното поливане; след торене полейте обилно, но внимателно, най-добре с помощта на поливна система.

Още за любителите на градината