Почистване на дървена веранда: пролетно почистване на външните пространства

Почистване на дървена веранда

Когато атмосферните условия са оставили своите следи по верандата: ще ви покажем, как да я почистите лесно.

Ето как да почистим правилно дървената веранда

След няколко месеца дървената веранда е с променен цвят и изглежда неугледно в следствие на замърсяване. Преди всичко на сенчестите места се е образувал тънък зелен пласт, който трябва да бъде отстранен. Това може да стане бързо с обикновени домакински препарати. А който притежава водоструйка, почиства приятно, бързо и ефективно с подходящия накрайник. Ще ви покажем как:

Подходящото оборудване за почистване на дървената ви веранда

По принцип е добре редовно да измитате дървената си веранда с метла, за да се предотврати получаване на упорити замърсявания. Метлата и четката за търкане на дъски са подходящи за подготовка за основно пролетно почистване, отнемащо повече време. С помощта на водоструйка, окомплектована с четка за пране, се справяте бързо с почистването на дървената веранда.

Почистване на дървена тераса

Почистване на дървена тераса с водоструйка

Ако дървената Ви веранда е подходяща за почистване с водоструйка и четка за пране, можете да се залавяте за работа. Поставете четката за пране и изберете ниска степен на налягане на водоструйката. Прекалено високо налягане на водната струя може да увреди дървената повърхност, в резултат на което дървената веранда може да стане трошлива или да се нацепи изцяло.

При почистване внимавайте да почиствате цялата повърхност равномерно. Така ще гарантирате еднакъв цвят на почистената повърхност.

При твърди и нетретирани дървени повърхности препоръчваме нашия почистващ препарат за каменни покрития фасади STIHL CS 100, с който надеждно ще разтворите упорити зелени налепи.

Домакински препарати за почистване на дървената веранда

Ако нямате водоструйка или не е подходящо да почиствате дървената си веранда с нея, тогава можете да използвате обикновени домакински препарати. Екологичен и ценово изгоден вариант е например употребата на сода (натриев карбонат) или класически мек сапун.

Силен екип: сода и нишесте

За да направите почистваща паста със сода не Ви е нужно много. Първо разбъркайте 500 мл хладка вода с 2 – 3 супени лъжици нишесте. Разбърквайте, докато в сместа няма повече топчета. След това я поставете в тенджера с 5 л хладка вода. Добавете 100 г сода (натриев карбонат) и я оставете да ври, докато течността започне да се сгъстява. С тази паста вече можете лесно и щадящо да почистите дървената си тераса.

След това за почистване на дървената тераса нанесете пастата върху дървените дъски и я разпределете с помощта на четка за търкане на дъски. Оставете я да подейства за няколко часа.

Най-накрая отстранете пастата от дървената веранда като я измиете с вода.

Почистване на дървена веранда с мек сапун

Сапунът също е подходящ за почистване на дървени веранди. Очевидно е, че екологичните продукти са за предпочитане. Внимавайте в градината Ви да не попадне голямо количество отпадъчна вода.

Можете да нанесете мекия сапун неразреден и да го стриете с четка. С малко търпение и последната фуга на дървената Ви тераса ще бъде отново чиста. Накрая я измийте. За целта е подходящо да използвате градински маркуч или ако нямате такъв под ръка, тогава лейка.

Без оцет по дървената веранда

Всички киселинни почистващи препарати (вкл. оцет) не действат добре на дървените дъски на пода на Вашата дървена веранда. Препоръчваме Ви да не ги използвате, за да ѝ се радвате дълго време.

Почистване на дървена веранда

Съвети за поддръжка на дървена веранда

С почистване повърхността на дървената си веранда вече сте постигнали много, но с това работата не е приключена. Този, който иска да бъде изчерпателен, може да се задълбочи и повече.

Почистване под терасата

Далеч от очите, далеч от ума: за съжаление това се отнася и за пространството под дървената веранда. Ако нещо падне между или под дъските, се забравя – докато не замирише неприятно. Който иска да го предотврати, се решава да почисти и под нея.

Редовно отстранявайте шумата, листата и другите замърсявания от пространството между долната конструкция и терасата, например с уред за обдухване или за засмукване и раздробяване. Така ще предотвратите изгниването на терасата от долната ѝ страна, както и податливостта ѝ на гъбички и дървесни вредители.

Поддръжка: обработка на дървената тераса със смазка

Като последна стъпка след почистването препоръчваме допълнителното обработване на дървесината със смазка или лаково покритие. Така ще гарантирате подходяща защита на дървесината.

За целта изчакайте около 24 часа след почистването. При още влажна дървесина влажността би могла все още да се съдържа в материала, което дългосрочно да доведе до изгниването му.

Смазката или лаковото покритие служат не само за поддръжка на дървесината, но и ще подобрят визията на терасата Ви за новия градински сезон.

Обобщение: почистване на дървена веранда

Почистете дървената си тераса през пролетта, тъй като зимата е оставила по нея своите следи.

Подгответе дървената веранда като остраните предметите и я изметете.

Работата с водоструйка е лесна и щадяща, когато дървесината на терасата е подходяща за това и се използва заедно с четка за пране.

Като алтернатива можете да използвате домакински препарати като сода или сапун.

Оцетът уврежда дървесината и не би трябвало да се прилага.

След почистване препоръчваме да обработите дървената повърхност на терасата със смазка.

Често задавани въпроси

Кой е най-добрият начин за почистване на дървена веранда с водоструйка?

Най-добрият начин за почистване на дървена тераса с водоструйка е като използвате четка за пране и настройка за ниско налягане, с които щадите дървесината и постигате отлични резултати от почистването. Първо обаче, трябва да се уверите, че вашата тераса е подходяща за почистване с водоструйка – повърхност от не толкова издръжлив дървесен вид може да бъде увредена.

Как да почистим дървената веранда?

Как да почистите дървената веранда зависи, от какъв тип дървесина е направена тя: под на терасата от не толкова издръжлив дървен материал трябва да се почиства ръчно, използвайки подходящи решения като сода (натриев карбонат) или класически мек сапун – нанесени равномерно и след това измити добре. Ако подът е от твърда дървесина, идеалното решение е водоструйка с монтирана четка за пране.

Кой е най-добрият начин за почистване дъските на терасата?

Най-добрият начин за почистване дъските на тераса от твърд дървен материал е с водоструйка с монтирана четка за пране. За да защитите повърхността на тераси от не толкова издръжлива дървесина, е по-добре да ги почиствате ръчно, използвайки четка и почистващи препарати като сода (натриев карбонат) или традиционен мек сапун.