Какво представлява компостерът?
Компостерът е дървен или пластмасов съд за приготвяне на компост. В компоста отпадъците се рециклират чрез превръщане на изходните материали от почвените организми в черен хумус.
Компостът е отдавна утвърдил се, естествен тор и подобрител на почвата. Той съдържа множество важни хранителни вещества и микроелементи за почвата във вашата градина. Научете се да компостирате правилно и устойчиво.
16.09.2025
Компостът от градински и кухненски отпадъци служи като съдържащ хранителни вещества тор за растения
За местоположение изберете сенчесто или полусенчесто място на нивото на земята
Термокомпостерите и дървените компостери са популярни видове компостери
Обърнете внимание на съотношението на смесване на богати на въглерод и азот материали от 25:1 или 30:1 и периодично размествайте слоевете
Използвайте градинска дробилка за раздробяване на зелените отпадъци, за да ускорите процеса на разлагане.
За позициониране на вашия компостер са подходящи сенчести места, които са добре защитени от вятър. Поставете вашия компостер директно на земята, не върху плочки или камъни, тъй като е важно основата да е водопропусклива. Ще улесните работата си, ако можете да достигате до компостера удобно с ръчна количка. Идеалното местоположение е под дърво или около осигуряващи защита храсти.
За правилното компостиране са необходими само няколко стъпки. Започнете да правите вашия компост като за най-долен слой сложите раздробен материал и добавете градинска почва като втори слой. След това можете да наслоите компоста и да го покриете. След 3 до 4 седмици покой разместете слоевете на вашия компост и смесете сухия с влажния материал. Поливайте периодично компоста и го оставете в покой за около една година. След това компостът ще е узрял за употреба.
В зависимост от вида на използвания компостер, компостирането продължава до две години. От компостер за бързо компостиране можете да получите пълноценен хумус още след около девет месеца, докато при дървен компостер процесът отнема до две години, в зависимост от атмосферните условия. Не забравяйте също периодично да обръщате компоста, за да се постигне оптимално качество на хумуса.
За компоста може да се използва всичко, което се обработва лесно от микроорганизмите. Определящо значение за правилното запълване на компоста има съотношението между кафяв и зелен материал. Слама, клони, картон, хартия, шума и дървени стружки трябва да се смесват с окосена трева, отпадъци от плодове и зеленчуци, увяхнали цветя, оборски тор и утайка от кафе в съотношение 25:1. Така ще осигурите на микроорганизмите оптималната смес от кислород, азот и влага, за да създадат богат на хранителни вещества хумус.
Можете да използвате компост след около 6 до 12 месеца. Богатият на хранителни вещества хумус е подходящ за употреба като органичен тор с продължително действие. В идеалния случай използвайте хумуса в периода от март до юни, за да подпомогнете оптимално растежа на вашите растения. След като изпразните компостера, трябва евентуално да го почистите, преди да поставите нови биологични отпадъци за пресен компост.
Най-добре е да компостирате окосената трева само в малки количества, тъй като тя загнива лесно. Добавете една шепа костно брашно в компоста за подсилване. През есента можете да компостирате окосената трева лесно, ако събирате опадалата шума с косачка за трева. Сухите листа позволяват на въздуха да достигне до окосената трева и така предотвратяват гниене.
Кой компостер е най-добрият зависи от конкретния случай. Ако желаете да компостирате бързо, най-подходящ е компостер за бързо компостиране. Ако желаете да компостирате по-големи количества, по-добрия избор за вас може да бъде купчина компост или дървен компостер. За устойчив и екологичен компостер е подходящ вермикомпостер. Ще ви покажем как в няколко стъпки можете да си направите сами компостер.
С компостер в собствената градина ще спестите пари за торове, като прилагате богата на хранителни вещества компостна почва във вашата градина. По този начин ще използвате наличните рециклируеми материали целесъобразно от екологична гледна точка.
Какво представлява компостерът?
Компостерът е дървен или пластмасов съд за приготвяне на компост. В компоста отпадъците се рециклират чрез превръщане на изходните материали от почвените организми в черен хумус.
Местоположението е от решаващо значение за компостера.
Изборът на местоположението е от решаващо значение при компостера. Препоръчително е място на сянка или полусянка на нивото на земята. Освен това трябва да можете да достигате местоположението с ръчната количка, за да обърнете компостера по-късно и да пресеете суровия компост.
От решаващо значение за качеството на естествения тор са неговите съставки. Всички органични, разлагащи се материали могат да се компостират. Това могат да бъдат всякакви остатъци от градината или дори битови отпадъци.
Важи следният принцип: Колкото по-разнообразна е сместа от отпадъци, толкова по-пълноценен е компостът.
Екологичен съвет
За устойчиво и екологично наторяване са подходящи компост, конски тор, рогови стърготини или висококачествен органичен марков тор. Растителните течни торове, например от коприва или чесън, осигуряват ценни хранителни вещества.
![]() Подходящ материал за компост |
![]() Неподходящ материал за компост |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Зелените кухненски отпадъци и младите части на растенията са пълни с азот и трябва да се смесват със сухи, богати на въглерод части на растенията – така нареченият „кафяв материал“ – като клони, слама и дървени стружки.
При това оптималното съотношение на богат на въглерод спрямо богат на азот материал е около 25:1.
Кафяв:Зелен
|
|
Кафяв материал | Зелен материал |
---|---|
Слама | Окосена трева |
Клони | Зеленчукови отпадъци |
Картон | Отпадъци от плодове |
Хартия | Увяхнали цветя |
Шума | Оборски тор |
Дървени стружки | Утайка от кафе |
С малко време и с подходящия инструмент можете да започнете да наслоявате и запълвате вашия компост – добра възможност да оползотворите екологично кухненските и растителните отпадъци. Ще ви обясним необходимите действия стъпка по стъпка.
Преди да започнете компостирането, трябва да подготвите подходящите материали и инструменти. Към тях спадат:
Съвет: При голяма градина е от полза да разположите два до три съда за компост. Така ще можете да добавяте вашите биологични отпадъци към единия компост, докато другият е в покой.
За най-долен слой използвайте едър, сух раздробен материал с височина около 20 сантиметра, за да може водата да се оттича безпрепятствено и да се предотврати образуването на плесени.
За да се гарантира, че компостната смес няма да стане твърде влажна, оптимално е да се използва слой от съчки и сухи клони.
Сега напълнете вашия компост с тревни чимове, като страната с пръстта трябва да сочи нагоре.
Следва слой от не твърде едри остатъци от многогодишни растения.
Сега изсипете суха шума върху компоста.
Поръсете малко костно брашно върху вашия компост. Като органичен тор с високо съдържание на азот, костното брашно е добро за разлагането.
След това положете слой от градинска или компостна почва. С градинската почва ще внесете в компоста ценни хранителни вещества и биоорганизми.
Следва слой от окосена трева и сухи, раздробени клони.
Сега можете да пълните вашия компост регулярно – например да натрупвате слой по слой зелени растителни отпадъци и кухненски остатъци, от които по-късно ще получите полезен хумус.
Накрая покрийте компоста със сламена постелка. Пластмасовото покривало не е толкова подходящо за покриване, тъй като под него се задържа влага.
По принцип приготвянето и поддържането на купчина компост е много лесно – с правилните съвети за грижа за компоста. Чрез обръщането и пресяването на вашия компост ще получите полезен хумус.
След около три до четири седмици, купчината компост ще се свие. Разместете слоевете в купчината с лопата, за да стимулирате доброто проветряване и смесване.
Ако компостът е твърде влажен, добавете едър, сух материал, например клони. Компостерите за бързо компостиране трябва да се обръщат след първите четири седмици, когато контейнерът се напълни.
Преди да приложите компоста, той трябва да бъде подготвен и добре почистен: Изсипвайте го лопата по лопата през наклонено сито, което ще отстрани пръчки, камъни и други едри примеси, и ще пропусне само готовия за употреба компост.
Независимо дали компостът мирише, не узрява или плесенясва – компостирането не винаги работи безпроблемно. Прочетете най-важните решения сега.
Компостът мирише | Гниещите купчини компост често страдат от прекомерна влага. |
---|---|
Мярка | Избягвайте да добавяте твърде много влажни съставки. За съжаление купчината компост обикновено трябва да бъде създадена наново – гниещият компост вече не може да бъде спасен. Уверете се, че спазвате правилното наслояване на градинските отпадъци. |
Компостът не узрява | Компостът винаги има нужда от време, за да узрее. Ако обаче това продължава особено дълго, причината може да е твърде малко азотосъдържащ материал във вашия компост. |
---|---|
Мярка | Не забравяйте: Компостът наистина се нуждае от покой, но от време на време трябва да бъде обръщан. Това означава, че ако количеството на вашата купчина компост е намаляло с около една трета, трябва да вземете лопатата. Това стимулира проветряването и ускорява процеса на компостиране. Освен това трябва да се уверите, че във вашия компост има достатъчно материал, съдържащ азот. |
Компостът плесенясва | Плесенните бактерии се срещат във всяка градинска почва и са напълно естествени. Ако обаче се развие твърде интензивно нашествие на плесени, най-вероятно са били добавени твърде много влажни материали. |
---|---|
Мярка | В такъв случай опитайте да разместите слоевете на компоста и да смесите добре сухия с влажния материал. След това плесента би трябвало отново да се разгради. |