Как да си направим сами дървена звезда

Как се прави дървена звезда

Домашните спомени и декорации са специален начин за увеличаване на радостта от предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Разберете как да си направите дървена звезда, на която със сигурност всички ще се възхитят.

Как да си направим сами дървена звезда: подготовка

Защитно оборудване: създадено да Ви предпазва

Използването на мощни инструменти във Вашите проекти „направи си сам“ е забавно и означава, че можете да разширите способностите си, което е чудесно, стига да разчитате на ефективно и безопасно защитно облекло, докато ги използвате. Винаги носете лични предпазни средства, когато работите с моторния си верижен трион. Това включва каска, защитни панталони, предпазни ботуши и др. Упътването за експлоатация на Вашия уред съдържа повече подробности. Преди да използвате верижния си трион за първи път, се запознайте подробно с него и всеки път преди употреба проверявайте дали е в безупречно състояние. При желание от Ваша страна, Вашият дилър на STIHL ще се радва да подготви инструмента Ви за първата му употреба, а също така ще Ви посъветва относно подходящите модели и размери на защитно облекло. Моля, не забравяйте, че личната защитна екипировка не замества безопасната техника на работа.

Пълната сила на направените собственоръчно неща

Моторни триони 

Ако искате да извършвате сложна работа с дървесина, верижният трион STIHL е най-добрият инструмент за това. Препоръчваме да използвате моторни триони, които се отличават с ниски нива на вибрации и обратен удар. 

Нашите леки моторни триони с мощност от среден клас, окомплектовани с шина STIHL Rollomatic, са идеални за тази цел.

MSA 200 C-B > или MS 211 >

A red log cabin among trees

Как да си направим сами дървена звезда: материали

Дървен материал за изработка на звездата

 • Дървено трупче с диаметър приблизително 30 до 40 см (бреза, липа и бор са добри за начинаещи; клен или череша за опитни дърворезбари) 

Инструменти

 • магаре за рязане на дърва 
 • обтягащ ремък
 • моторен трион STIHL
 • креда за маркиране
 • шаблон на звезда от хартия или картон
 • метър или дървена летва като шаблонна линия
How to make a wooden star: a STIHL MS 261 C-M petrol chainsaw with M-Tronic, paper star template and a log secured to a sawhorse with a STIHL tensioning belt

Как да си направим сами дървена звезда: инструкции стъпка по стъпка

След като разполагате с всички инструменти и материали, можете да започнете работа върху декорацията си от дърво. Настоящите инструкции са зa изработка на масивна звезда за декорация – като по този метод можете лесно да направите няколко наведнъж. Проверете дали работната Ви зона е безопасна: трябва да имате достатъчно място за работа в нея, не бива да има опасност от спъване или други рискове и хора и животни трябва да се намират извън нея.

Как да си направим сами дървена звезда стъпка 1: подготвяне и маркиране на стъблото

 • Закрепете дървеното трупче върху магаре за рязане на дърва с помощта на обтягащ ремък.
 • Позиционирайте шаблона на звездата в центъра на челната страна на стъблото.
 • Използвайте кредата, за да очертаете шаблона. 
 • Ако искате да направите звезда като използвате целия диаметър на дървеното трупче, но шаблонът Ви е по-малък, използвайте шаблона, за да маркирате петте върха на звездата по края на стъблото, след което използвайте линия, за да нарисувате самата звезда.

   

  .
Make a wooden star: a man using a template and ruler to draw a star on a secured log with chalk

Как да си направим сами дървена звезда стъпка 2: оформяне на звездата

 • Трябва да използвате верижния си трион, за да изрежете стъблото и да го направите във формата на звезда. 
 • Започвайки с верижния си трион срещу кората, срежете надлъжно на стъблото две линии, за да оформите горния връх на Вашата звезда; спрете да режете, когато стигнете до следващата маркирана линия.

 • Опитайте се да поддържате шината по възможност равна, за да не направите прекалено дълбоко изрязване с върха на шината в следващата точка.

 • Завъртете стъблото, така че следващият връх да е насочен нагоре и направете два нови ряза.
 • Повторете, докато изрежете всички предварително начертани линии и видите, че дървената звезда вече е оформена.

 • Трябва да направите няколко допълнителни разреза надолу по стъблото и направо в него, за да можете да премахнете излишната дървесина. Внимавайте, когато правите това, тъй като все още не искате да отрежете звездата от дървеното трупче. 

Make a wooden star: a person removing excess pieces from a log partly carved into a star shape

Как да си направим сами дървена звезда стъпка 3: отрязване на звездата

 • След като направите основната форма, можете просто да отрежете дървена звезда с желаната от Вас дебелина. На този етап е лесно да направите няколко звезди наведнъж.
Make a wooden star: a person slices a star from a log using the STIHL MS 261 C-M chainsaw

Как да си направим сами дървена звезда стъпка 4: завършване и поддръжка

 • Препоръчително е да третирате подходящо Вашата дървена звезда, така че тя да бъде защитена и да изглежда красива за по-дълго време. 
 • Ако е направена от суха дървесина и декорацията е предназначена за употреба на закрито, можете, ако искате, да оставите повърхността, както е без допълнително третиране. 
 • Ако е от полусуха дървесина, най-добре да я обработите с интериорен лак, който е подходящ за използване върху играчки (например лак от пчелен восък). 
 • Ако искате да използвате звездата си на открито, направете я устойчива на атмосферни влияния, като я запечатате с подходящата вакса или грунд за дърво.
Make a wooden star: two wooden stars on leaves and snow-covered moss

Обобщение: направа на дървена звезда

 • Иглолистните дървета като бреза, липа и бор, са идеалният избор за начинаещите дърворезбари с верижен трион.

 • Опитни любители резбари могат да използват и по-твърди дървесни видове като клен или череша.

 • Винаги носете лична предпазна екипировка, когато работите с верижния си трион. Подробности можете да намерите в инструкцията за експлоатация на Вашия моторен трион. 
 • Начертайте звездата върху дървеното трупче и внимателно я изрежете връх след връх, като го въртите за всеки връх, правейки дълги разрези.
 • По този метод можете да направите няколко звезди от едно стъбло. 
 • Обработете дървената звезда с интериорен лак, например от пчелен восък или запечатайте с грунд за дърво, ако декорацията е предназначена за ползване на открито.

Как се прави дървена звезда?

Можете да си направите дървена звезда с помощта на Вашия верижен трион и парче дърво. Обезопасете дървеното трупче, маркирайте звездата си на челната му страна и използвайте дълги разрези, за да направите фигурата, като завъртате стъблото, докато работите. След като премахнете излишната дървесина, можете просто да изрежете шайби от частта на дървото с форма на звезда.

Как се изрязват дървени звезди?

За да изрежете дървени звезди от дървено трупче, обезопасете го върху магаре за рязане на дърва. Маркирайте Вашата звезда отпред и режете стъблото, създавайки един по един върховете на звездата, завъртайки ствола, докато режете. След като премахнете излишната дървесина, можете просто да изрежете шайби от частта на дървото с форма на звезда