Ето как да поддържате и подрязвате храстите и живия си плет

Ето как да поддържате и подрязвате храстите и живия си плет

След засаждане на храсти или жив плет е важно младите растения да се подрязват в желаната форма. При това главното стъбло не бива да се засяга, докато не се достигне желаната височина. Всички останали клонки се отрязват на половина. За да се предотврати оголване на долните клони, трябва да оформяте храстите и живите плетове като трапец. В противен случай до долните клони няма да достига достатъчно светлина.

Основното подрязване на живи плетове от широколистни дървесни видове и вечнозелен птичи дрян се извършва през зимата извън вегетационния период. В началото на август се прави второ подрязване. Препоръчително е да не се избира по-ранна дата, за да не се безпокоят птиците по време на размножителния период.

Живи плетове от вечнозелени или иглолистни дървесни видове се подрязват през пролетта малко преди да пуснат нови листа и клончета или през есента. При това се намаляват само новите леторасли, за да се стимулират, колкото е възможно повече от останалите пъпки да пуснат листа и клончета. По този начин се образуват гъсти клони, които осигуряват добра защита от наблюдение.