Как да си направим сами шведски горящи трупи

Направи сам шведски горящи трупи

Шведските горящи трупи създават атмосфера и превръщат всяка вечер в градината в истинско събитие - и същевременно са изненадващо лесен проект „направи си сам". 

Шведски горящи трупи: много имена, но .... магически ефект

Шведските горящи трупи – известни също като Шведска свещ или Шведски факел, или Финландска печка на дърва - ще направят Вашето градинско парти незабравимо, независимо дали става дума за лятно барбекю или за нощно събиране около огъня.

Тези обикновени горящи трупи са привлекателни, и в същото време практични, като осигуряват както светлина, така и топлина; ако Вашата „направи си сам“ версия е с по-голям размер, тя може да се използва и за готвене на открито, тъй като върху плоската повърхност лесно можете да сложите тенджера или тиган. Или за да предизвикат още по-приятно усещане на открито, можете да ги ползвате като миниатюрен лагерен огън за препичане на маршмело, докато гостите Ви разказват истории. Шведските горящи трупи са просто един завладяващ аксесоар, да не говорим, че са и лесен „направи си сам“ проект.

Буен огън благодарение на ефекта на комина 

Веднъж запалени шведските горящи трупи се превръщат във факли, които издържат дълго време и не изгарят директно до земята. Това се улеснява от вертикални прорези в горната част на дървеното трупче, които лесно доставят кислород за захранване на огъня посредством ефекта на комина: когато нагретият въздух се издига далеч от факлата, в дъното се засмуква хладен, богат на кислород въздух. Това е ефективен дизайн, навярно измислен от шведската армия, който e предназначен за бавно горене на дървото и генериране на значителна топлина и привлекателна светлина.

Подходящият дървен материал за Вашата „направи си сам“ шведска факла

Мекото дърво гори по-лесно от твърдото, което го прави по-добър избор за Вашите домашно направени шведски горящи трупи: бор, ела или смърч са идеални за целта. Препоръчваме трупче с широчина между 30 и 60 см и височина от 50 до 100 см, като дървото не трябва да бъде нито прекалено сухо, нито прекалено влажно. Ако влажното дърво ще направи Вашите шведски горящи трупи трудни за запалване и ще генерира много неприятен дим, то прекалено сухото дърво ще изгори много бързо. Препоръчваме да използвате влагомер за дървесина, за да изберете за Вашия проект „направи си сам“ дървени трупи, които имат максимална остатъчна влага от 20%.   

Запалване на Вашето шведско горящо трупче 

Можете да използвате разпалки за огън или барбекю, за да разпалите своето „направи си сам“ шведско горящо трупче и препоръчваме отгоре да добавите малко дървени стърготини. Ако нямате на разположение никакви разпалки под ръка, можете просто да използвате няколко вестника, поставени в гнездата на Вашето „направи си сам“ шведско горящо трупче. 

Направи си сам шведски горящи трупи: материали и инструменти 

Собственоръчната направа на шведски горящи трупи е проект от типа "направи си сам", който изисква много малко усилия и не много материали. Ето от какво имате нужда:

  • моторен трион, напр. бензиновият модел STIHL MS 181
  • защитна екипировка, вкл. панталон и ботуши със защита от срязване, предпазни ръкавици, средства за защита на слуха и лицето
  • подходящ дървен материал
  • разпалки за барбекю или огън
  • креда или пастел за маркиране
Two upright logs, with a STIHL MS 181 C petrol chainsaw on one and barbecue firelighters on the other

Направи си сам шведски горящи трупи: стъпка по стъпка

Вече сте избрали подходящия дървен материал и имате всичко останало, което Ви е необходимо? Тогава можете да започвате!

A STIHL MS 181 petrol chainsaw being used to make a vertical cut in an upright log

Направи си сам шведски горящи трупи: подготвяне на дървения материал

Преди да започнете да режете, се уверете, че пънът, който използвате, стои здраво на стабилна основа и го фиксирайте, за да не може да падне. Както при всяка работа с моторен трион, трябва да носите подходяща защитна екипировка, за да сведете до минимум риска от нараняване. След това вече е безопасно да започнете да режете. 

Направи си сам шведски горящи трупи стъпка 1: маркиране

На лицевата страна на трупчето си маркирайте линиите за рязане с верижния си трион. Можете да направите четири или шест разреза – в зависимост от големината на шведската си факла.

A STIHL MS 181 C petrol chainsaw being used to make two cuts into the end of an upright log, in a cross shape

Направи си сам шведски горящи трупи стъпка 2: рязане

Използвайте верижния си трион, за да изрежете трупчето по маркираните линии. Режете право надолу, но спрете около 10-15 см, преди да стигнете до земята; оставянето на тази основа гарантира, че шведското горящо трупче остава стабилно, след като го запалите. 

A STIHL MS 181 C petrol chainsaw being used to make eight cuts into the end of an upright log, in a star shape

Направи си сам шведски горящи трупи стъпка 3: запалване на шведската Ви факла

Разпалките за барбекю или смачканите вестници са идеални за разпалване на шведското горящо трупче. Просто поставете материала за разпалване в отвора в средата и добавете отгоре малко дървени стърготини или друга суха дървесина. Вашето шведско горящо трупче вече е готово за запалване; в зависимост от неговия размер, то ще продължи да гори от 2 до 5 часа.

The top, cut face of a Swedish fire log with wood shavings in the middle for tinder
A close-up of the burning top of a Swedish fire log on a gravel path

Пазете се, докато то гори

Докато направеното от Вас шведско горящо трупче гори, уверете се, че е на твърда, огнеупорна основа. В непосредствена близост до него не бива да има запалими предмети, поради риск от изхвърчане на искри от огъня.

Направи си сам шведски горящи трупи: бележка за големината им 

Продължителността на горене на Вашето собственоръчно направено шведско горящо трупче е пряко свързана с неговия размер: по-голямото  ще гори по-дълго, като потенциално ще имате топъл, припукващ огън за няколко часа. Разбира се, никога не трябва да оставяте шведските горящи трупи или друг вид огън без надзор. Тъй като това е Вашият собствен „направи си сам“ проект, лесно е да направите по-малка факла за по-кратко парти или дори можете да направите няколко шведски горящи трупи. Във всеки случай сме сигурни, че щом веднъж изпитате романтичния блясък на шведското горящо трупче, ще правите този проект „направи си сам“ отново и отново.

Обобщение: направи си сам шведски горящи трупи

  • Шведските горящи трупи създават настроение за Вашето парти на открито и са наистина лесни за изработване 
  • Необходимо е да използвате дървесина с 20% остатъчна влага или по-малко; препоръчваме да е иглолистна, тъй като гори по-добре  
  • Разпалките за барбекю или огън улесняват запалването на Вашите шведски горящи трупи; алтернативно можете да сложите намачкан вестник, той също ще свърши работа
  • Изрежете прорези в трупчето с помощта на моторен трион 
  • Продължителността на горене на Вашите шведски горящи трупи зависи пряко от тяхната големина

Какво представляват шведските горящи трупи?

Шведските горящи трупчета са вид горящи факли, които осигуряват топлина и светлина. Лесно изработени от дървени трупчета, те могат да бъдат използвани дори и за готвене, поради стабилния си дизайн и плоска горна повърхност. За да ги направите, горната им част се разрязва вертикално и се използва „ефекта на комина“, за да се поддържа успешно бавно-горящ огън. 

Как да си направим шведски горящи трупи?

За да направите шведски горящи трупи, изберете достатъчно сух дървен материал, за предпочитане от иглолистна дървесина. Той трябва да е с диаметър между 30 и 60 см и дължина от 50 до 100 см. Уверете се, че трупчетата са стабилни, когато са изправени, след това направете вертикални разрези в горната им част по звезден модел. Разрезите трябва да достигнат до 15 см преди края им до земята. 

Колко дълго продължава да гори шведското горящо трупче?

Това зависи пряко от неговата големина, но като цяло можете да очаквате да гори в рамките на 2 до 5 часа.