Собственоръчно изработена външна коледна украса: как да си направим дървени свещи

Собственоръчно направени дървени свещи

Ако имате 20 свободни минути и моторен трион, направете празнична магия на открито с тези собственоръчно изработени декоративни дървени коледни свещи. 

Коледни свещи: насладете се на топлия блясък на традиционните декорации

Много от нас обичат да правят дома си уютен по време на Коледните празници, с топли аромати на канела и ослепителна коледна елха, създаващи приятна атмосфера и усещане за уединеност далеч от останалия свят. Сиянието на рождествената свещ добавя специално докосване. Защо да не разпръснете част от тази празнична атмосфера и навън? Собственоръчно направените външни коледни декорации са чудесен начин да отпразнувате сезона и да споделите малко магия с всеки, който минава покрай тях.

С помощта на настоящите инструкции можете да направите натурален и удивителен комплект от битови дървени свещи като очарователна и дълготрайна алтернатива на обичайната коледна украса на открито. Най-хубавото е, че те са с изключително опростен дизайн и изискват много малко материали: за да направите свои собствени дървени свещи, са Ви нужни само четири трупи и моторен трион.

Собственоръчно направени дървени свещи: материали и инструменти

Изберете четири трупи с различна дължина (с диаметър около 15-20 см) за своята собственоръчно направена външна коледна декорация. Изберете какъвто и да е вид дървесина, която харесвате: всяка иглолистна или твърда дървесина ще свърши работа, въпреки че мекият иглолистен дървен материал е по-лесен за рязане, отколкото например твърдият дъб.

A STIHL MSA 140 C chainsaw and protective gloves on a tree stump with other logs nearby

 

Подходящ моторен трион

За да изработите Вашата външна дървена коледна украса бързо и забавно, имате нужда от подходящия инструмент. STIHL предлага гама от компактни верижни триони за проекти „направи си сам“.

MS 251 >  MS 231 C-ВE

Ангажираност към Вашата безопасност: защитна екипировка

Майсторенето на разни неща с мощни инструменти е забавно и означава, че можете да разширите способностите си, което е чудесно, стига да разчитате на ефективно и безопасно защитно облекло, докато ги използвате. Винаги носете лични предпазни средства, когато работите с моторния си верижен трион. Това включва каска, защитни панталони, предпазни ботуши и др. Упътването за експлоатация на Вашия уред съдържа повече подробности. 

Преди да използвате верижния си трион за първи път, се запознайте подробно с него и всеки път преди употреба проверявайте дали е в безупречно състояние. При желание от Ваша страна, Вашият дилър на STIHL ще се радва да подготви инструмента Ви за първата му употреба, а също така ще Ви посъветва относно подходящите модели и размери на защитно облекло. Моля, не забравяйте, че личната защитна екипировка не замества безопасната техника на работа.

Как да си направим сами дървени коледни свещи

Да се захващаме за работа! Изработката на четири дървени  декоративни свещи, които да изложите на открито, няма да отнеме много време. 

 

Направи си сам дървени свещи стъпка 1: застопоряване на трупчето

Застопорете трупчето, за да не се търкаля; дървен пън с издълбана кухина с формата на V служи добре като магаре за тази цел

DIY wooden candlesticks: A log being placed into a V-notch cut into a tree stump

Направи си сам дървени свещи стъпка 2: маркиране на основата за пламъка

Решете колко висок искате да бъде пламъкът на Вашата свещ. Отбележете основата на пламъка с разрез по целия диаметър на трупчето. Изрежете около една четвърт навътре в дървото - централната част ще бъде фитилът. 

DIY wooden candlesticks: A STIHL MSA 140 C cordless chainsaw being used to cut a mark around a slim log

Направи си сам дървени свещи стъпка 3: издялкване на пламъка 

Бавно издялкайте пламъка на Вашата дървена свещ. Първо изрежете клин, за да започнете да оформяте върха на пламъка, след което насочете верижния трион надолу към основата на пламъка, който вече сте маркирали. Продължавайте да дялкате и режете детайла, докато пламъкът се оформи. 

DIY wooden candlesticks: A STIHL MSA 140 C chainsaw being used to carve a flame shape into a log

Направи си сам дървени свещи стъпка 4: усъвършенстване на дизайна

Завършете декоративните си дървени свещи, както искате. Решете дали пламъкът трябва да бъде заоблен или по-ъгловат, с естествен завършек или боядисан - бъдете креативни

Повторете всички стъпки с останалите трупи. Използването на трупи с различни размери за Вашите дървени свещи ще направи външната Ви декорация по-интересна.

DIY wooden candlesticks: A STIHL MSA 140 C cordless chainsaw being used to add detail to a wooden flame on a log
DIY wooden candlesticks: Four candlesticks standing on a lawn in front of a red brick wall

Още идеи за дървена коледна декорация на открито

Собственоръчно направените Ви дървени свещи са готови да добавят празнично настроение към вашия двор и градина. Дали нямат нужда от компания? Имаме и други идеи за собственоръчно направена зимна декорация за вашите двор и градина.

Други направи си сам проекти за изработка на декорация

  • елен
  • дървени звезди
wooden reindeer
wooden stars

Обобщение: направи си сам дървени коледни свещи

  • За тези собственоръчно изработени дървени свещи ще Ви трябват четири трупчета, които да стоят изправени и верижен трион. Всеки вид иглолистна или твърда дървесина е подходящ за коледна украса на открито, но не забравяйте, че иглолистната дървесина с ниско съдържание на смола е по-лесна за дялкане с верижен трион 
  • Когато работите с моторен трион, винаги носете лична защитна екипировка съгласно инструкциите за експлоатация 
  • Използвайте моторния си трион, за да маркирате основата на пламъка по целия диаметър на трупчето. Бавно издялкайте формата на пламъка, докато очертанията му станат ясни

Уникална идея за външна коледна декорация

Уникална идея за външна коледна украса е да използвате моторния си трион, за да превърнете обикновените трупи в празнични орнаменти. Например само с няколко разреза тънките трупи се превръщат в страхотни декоративни свещи, а с малко повече усилия можете да изработите фигура на северен елен, която със сигурност ще впечатли минувачите.

Подходящ начин за украса на двора и градината през зимата

Подходящ начин да украсите двора и градината си през зимата е със собственоръчно направени декорации от дърво, подходящи за сезона. Имаме ръководства с инструкции за направата на дървени свещи, елени, звезди и др.

Как да си направите сами дървени свещи?

За да си направите сами дървени свещи, първо изберете трупи, които да стоят прави и които са с подходящата височина. Отбележете основата на пламъка с плитък разрез по целия диаметър. След това оформете пламъка като завъртате детайла. Това е!