Магнезиево бутало: Лек материал за подобрена производителност

Магнезиево бутало със специална сплав прави моторния трион по-лек и едновременно с това подобрява производителността при употреба.

Мъж с лични предпазни средства реже паднал ствол на дърво с бензинов моторен трион STIHL MS 400 C-M с магнезиево бутало

Буталото е сърцевината на двигателя

STIHL използва 2-тактови двигатели в моторните триони. Всички двигатели имат бутало, чието движение се предава на коляновия вал, който от своя страна задвижва режещата верига. Буталото е изложено на високи температури и на голямо натоварване. Като централен компонент на двигателя, то се движи с висок брой на завъртанията, който, в зависимост от моторния трион, може да бъде около 14 000 оборота в минута. Буталото се движи бързо и непрекъснато в цилиндъра на двигателя и трябва да извършва точно това безупречно през целия експлоатационен живот на машината. Неговата функционалност и издръжливост определят в значителна степен производителността на моторния трион. Затова за този компонент са подходящи само материали, които притежават едновременно качества като необходимата съпротивителна сила и лекота.

Повечето бутала в моторните триони са изработени от алуминий. Материалът се е доказал и гарантира дълъг експлоатационен живот. Тъй като буталото обикновено не се подменя или обслужва технически, то трябва да издържи през целия експлоатационен живот на машината. Но какво би било, ако имаше по-лек материал, който достига също толкова високи максимални обороти? Докато теглото при директното сравнение не е забележимо по-ниско, теглото за единица мощност е това, което се подобрява значително. Който работи ежедневно с моторен трион, се нуждае от мощен и същевременно комфортен модел уред. Ние въведохме на пазара продуктова новост, която спестява тегло и едновременно с това подобрява производителността.  

 

МАГНЕЗИЕВО БУТАЛО: ОЛЕКОТЕНА КОНСТРУКЦИЯ ЗА МОЩЕН УРЕД

Свободно магнезиево бутало в бензинов верижен трион STIHL MS 400 C-M без шина

Като двигател на иновациите при усъвършенстването на технологиите, ние се посветихме на конструирането на моторен трион с леки компоненти. Резултатът е бутало от специална магнезиева сплав, произведено в собствен завод за магнезиеви отливки, получени чрез леене под налягане при прецизно управление на процеса. Магнезиевото бутало тежи по-малко от едно бутало от алуминий и същевременно достига по-високи максимални обороти. Това означава: по-добра производителност при по-малко тегло за единица мощност и по-малко вибрации, които се предават върху работещите с машината. Магнезиевото бутало се изработва с помощта на специален метод на леене и се закалява чрез електролиза – химически процес, който прави повърхността на буталото здрава и устойчива на корозия. Така се получава компонент, който отговаря на най-високите изисквания.

Това прави новия елемент с лека конструкция подходящ преди всичко за моторни триони, необходими за професионална употреба в горското стопанство. В тази взискателна среда новото магнезиево бутало може да се използва напълно с неговите предимства.

Понастящем новото магнезиево бутало е монтирано в една машина: STIHL MS 400 C-M.

Човек в лични предпазни средства реже дърво с бензинов моторен трион STIHL MS 400 C-M с магнезиево бутало.

STIHL MS 400 C-M: По-лек и по-мощен

STIHL MS 400 C-M е първият в света моторен трион, в който серийно е монтирано магнезиево бутало. При това STIHL залага на изпитаната технология на сравнимия модел MS 462 C-M и я обновява. Използването на магнезий прави възможно увеличаването на работния ходов обем при MS 400 C-M: Новото бутало е по-голямо, но поради по-лекия материал не е по-тежко. По този начин се постигат 0,5 киловата допълнителна мощност и по-ниско тегло за единица мощност.

При употреба това означава: повече комфорт при по-висока мощност и еднаква издръжливост. По този начин MS 400 C-M с добрата му производителност е много подходящ за взискателни дейности в гората, като например за кастрене на клони. Мощен уред с лека конструкция.

STIHL MS 400 C-M за професионални потребители: Моторен трион с магнезиево бутало за повече мощност.

Сравнение на STIHL MS 400 C-M 

  MS 400 C-M MS 462 C-M
Тегло 5,8 кг 6 кг
Мощност 4,0 кВт 4,4 кВт
Тегло за единица мощност 1,45 кг/кВт 1,4 кг/кВт

Обобщение: Магнезиево бутало

  • Буталото е сърцевината на двигателя: Неговото движение се предава на коляновия вал, който от своя страна задвижва режещата верига.
  • Буталата са изложени на високо натоварване, поради което за производството им са подходящи само някои материали.
  • Повечето бутала в моторните триони се изработват от алуминий.
  • С MS 400 C-M STIHL пуска на пазара първия моторен трион с магнезиево бутало.
  • Специалната магнезиева сплав е по-лека от алуминиево бутало и същевременно е също толкова температуроустойчива.
  • Магнезиевото бутало достига по-високи максимални обороти за по-добра производителност.