Правилно обтягане на режещата верига

Искате да обтегнете правилно веригата на Вашия моторен трион? Ще Ви обясним как става това при моделите с устройство за бързо обтягане на веригата, както и при тези със странично или фронтално обтягане на веригата.

Захванете работната маса с инструмент и верига, за да обтегнете верижния трион

Признаци, че веригата трябва да се обтегне

Веригите са подложени на голямо натоварване по време на работа. С всяко проникване на режещ зъб в дървото във веригата се създава натоварване. Протриване, мръсотия, стърготини от рязане и дървени стърготини създават допълнително механично износване на водещото  колело, шината и веригата. Ето защо е нормално да се наложи допълнително обтягане на веригата, за да се компенсира това износване.

Когато веригата вече не е в контакт с долната част на водещата шина, трябва да регулирате допълнително обтягането на веригата. Правилно обтегнатата верига може да бъде издърпана по водещата шина с леко усилие, когато спирачката на веригата е освободена. При нашите моторни триони, оборудвани с QuickStop Super, трябва допълнително да се задейства спирачният лост на задната ръкохватка, за да се освободи спирачката на веригата. Имайте предвид, че при нормална работа веригата ще се загрее и ще се разтегли. Обтягането на веригата също трябва да се коригира, ако има повече хлабина поради загряване.

Когато сте обтегнали веригата при работна температура, не забравяйте да намалите обтягането ѝ, когато е изстинала. Прекалено силното обтягане на веригата оказва натиск върху водещата шина и лагера на коляновия вал и може да причини повреда.

Препоръчваме да проверявате обтягането на веригата всеки път, преди да работите с Вашия уред.

Важно: Помислете за безопасността си, когато проверявате и коригирате обтягането на веригата.

  • Никога не проверявайте и не коригирайте обтягането на веригата, когато двигателят работи.
  • Носете подходящи предпазни ръкавици.
  • При горещи компоненти на двигателя или на шумозаглушителя съществува опасност от изгаряне, ако проверявате или коригирате обтягането на веригата при работна температура.
  • Акумулаторните или електрическите верижни триони не бива да са под напрежение (извадете акумулаторната батерия, извадете щепсела от контакта).
  • Проверете режещата верига за износване или механична повреда (пукнатини, счупвания, деформации) и не използвайте повредена верига.

Бързо обтягане на веригата – стъпка по стъпка

Особено удобно, бързо и лесно можете да коригирате обтягането на веригата при всички моторни триони STIHL с  устройство за бързо обтягане на веригата. Верижните триони STIHL с бързо обтягане на веригата имат буква "B" в наименованието на модела си, например MS 180 C-BE. Това става ето така:

Видео ръководства

Странично обтягане на веригата – стъпка по стъпка

Страничното обтягане е изпитано решение при повечето уреди STIHL. То позволява удобен достъп до компонентите на обтягането на веригата и намалява опасността от контакт с горещи части на двигателя.

Не забравяйте да задействате лоста QuickStop на задната ръкохватка при нашите модели, оборудвани с QuickStop Super, когато издърпвате или избутвате веригата по водещата шина.

Мъж обтяга веригата на верижен трион STIHL

Фронтално обтягане на веригата – стъпка по стъпка

Фронтално обтягане се използва само при някои модели моторни триони на STIHL. Процедурата е идентична със страничното обтягане на веригата, с изключение на позицията на обтягането.

Инструкции за експлоатация за моторни триони STIHL

Тук можете удобно да изтеглите инструкцията за експлоатация за Вашия моторен трион STIHL.

Обобщение: Обтягане на режещата верига на моторния трион

  • Изключете двигателя. При акумулаторните уреди извадете акумулаторната батерия, а при електрическите уреди извадете щепсела от контакта.

  • Поставете верижния трион на твърда и равна основа.

  • Освободете спирачката на веригата, ако е задействана.

  • Винаги работете съгласно инструкцията.

  • Не забравяйте да носите предпазни ръкавици, за да избегнете нараняване от острите зъби на веригата.

Повече за любителите на техниката