История на STIHL

STIHL е създадена от един човек с невероятна прозорливост. Днес, 89 години по-късно, Групата STIHL има общо над 14 000 служители и упражнява дейността си посредством специализирана търговска мрежа от около 40 000 дилъра в над 160 страни в света. Още от основаването си STIHL залага на революционна техника и иновационни идеи. В цял свят нашите продукти улесняват работата на хората и това ни превърна в една от най-предпочитаните марки моторни триони в света.

1926 Андреас Щил основава компанията в Щутгарт, Германия. Произведен е първият верижен трион STIHL с електродвигател, за обслужване от двама души.

1929 Произведен е първият верижен трион STIHL с бензинов двигател, за обслужване от двама души.

1931 STIHL започва износ на моторни триони за Америка и Русия.

1950 Произведен е първият моторен трион в света, който може да се обслужва от един човек.

1959 Революционният моторен трион STIHL Contra променя коренно пазара, работата в гората окончателно се моторизира.

1964 За първи път моторните триони на STIHL са оборудвани с антивибрационна ръкохватка. Целта е намаляване на предаваните от двигателя и въртящата се верига вибрации, в резултат на което се предпазват мускулите и ставите на работещия с машината.

1971 STIHL става световен лидер на пазара за моторни триони с производство от 340 000 единици на година.

1988 STIHL разработва първия в света катализатор за двутактови двигатели, който намалява съдържанието на вредни въглеводороди в отпадните газове до 70-80%.

1992 STIHL придобива 100% от акциите на австрийския производител на градинска техника VIKING.

2001 Новият център на VIKING отваря врати в Куфщайн, Австрия, за да съчетае производство, перфектен дизайн, продажби и маркетинг.

2002 Технологията двигател 4-MIX - съчетава предимствата на двутактовите и четиритактовите двигатели: по-малко вредни емисии, ниско тегло и висок въртящ момент.

2003 Иновационна система за лесно стартиране ErgoStart - за по-лесно стартиране на леки моторни триони и коси.

2004 Антивибрационната система за професионални модели моторни триони гарантира изключително ниско ниво на вибрациите.

2006 Моторен трион STIHL MS 280-I с интелигентно управление на двигателя. Микропроцесор, вграден в запалителния модул, контролира оборотите на двигателя и посредством магнитен вентил поддържа високи обороти и оптимална мощност.

2006 40 милионният моторен трион на STIHL
През декември 2006 г. STIHL произведе и продаде 40 милионния си поред моторен трион.

2007 Моторен трион STIHL MS 441 с двутактов двигател с принцип на продухване на изгорелите газове (2-MIX) и дълготрайна филтрираща система. До 20% по-нисък разход на гориво, бързо ускорение и висок въртящ момент. STIHL MS 441 покрива още тогава нормите за вредни емисии на ЕС, които са в сила от 2012 г.

2007 Ъглошлайфите TS 410 / TS 420 - перфектно балансирани уреди
Отличават се с ниско тегло, висока мощност и нисък разход на гориво благодарение на двигателя 2-Mix с принцип на продухване. Дълготрайната филтрираща система с предфилтър Циклон удължава издръжливостта на филтъра до 1 година.

2008 Моторен трион STIHL MS 211 С-ВЕ - ново поколение моторни триони на STIHL в лекия клас
Технологията 2-MIX с принцип на продухване, ErgoStart и устройството за бързо опъване на веригата ги превръщат в перфектните инструменти за всеки, който се нуждае от мощен, икономичен и екологичен моторен трион с ниско ниво на вибрациите и комфортно управление и обслужване.

2009 Акумулаторни ножици за жив плет STIHL НSА 65 и НSА 85 - нов продуктов сегмент
Благодарение на акумулаторната батерия, с която са оборудвани, новите ножици за жив плет STIHL HSA 65 и HSA 85 съчетават мобилността на бензиновите уреди с ниското ниво на шума на електрическите уреди.

2009 Верига Picco Duro – остава остра 4-пъти по-дълго време
Първата в света нископрофилна верига с режещ ръб от твърд метал остава до 4 пъти по-дълго време остра без необходимост от допълнително заточване. Освен това тя е и много по-издръжлива от стандартните вериги, особено при работа с екстремно натоварване.

2009 MS 441 C-M – първият професионален моторен трион с STIHL M-Tronic за електронно регулиране на карбуратора и запалването
Напълно електронното управление на двигателя M-Tronic регулира момента на запалване и дозирането на горивото и осигурява винаги оптимална мощност на двигателя във всеки работен режим на машината.

2010 MS 261 - мечтата на професионалистите в гората
С MS 261 професионалната работа в гората е по-ефективна и по-комфортна. Оборудван с двигател 2-МІХ, този нов модел убеждава с висока мощност, съчетана с грижа за околната среда, а благодарение на дълготрайната филтрираща система с HD2 филтър и с 5 пъти по-дълъг живот на въздушния филтър в сравнение с MS 260, който дълго време бе най-продаваният в света професионален моторен трион за работа в гората.

2010 SR 430 и SR 450 – нови модели пръскачки
Новите пръскачки STIHL SR 430 и SR 450, оборудвани с иновативния двигател STIHL 2-MIX, имат обхват на действие 14,5 метра, който е с почти 3 метра или повече от 20% по-голям от този на предишния модел. Ефективната антивибрационна система, както и лесното управление посредством мултифункционалната ръкохватка осигуряват комфортна работа с уредите. Моделът STIHL SR 450 освен това бързо и лесно може да се преоборудва в уред за разпръскване на прахообразни вещества и гранули.

2011 STIHL разширява асортимента на акумулаторните си уреди
След акумулаторните ножици за жив плет HSA 65 и HSA 85 STIHL започва да предлага още четири акумулаторни продукта. Акумулаторният трион MSA 160 C налага нови мащаби по отношение на производителността, техническото оборудване и лесното използване и управление на акумулаторните уреди. През пролетта на 2011 на пазара излизат двете акумулаторни коси FSA 65 и FSA 85, както и акумулаторният уред за обдухване BGA 85. Благодарение на системата акумулаторни уреди STIHL акумулаторните батерии в 36-волтовия клас могат да бъдат използвани с всички акумулаторни уреди на STIHL, както и с акумулаторната косачка VIKING.

2012 Резачка за строителни материали STIHL GS 461
С мощната резачка за строителни материали (4,3 kW) STIHL представи нов висококачествен уред за мокро рязане на строителни материали като бетон или естествен камък. С нейната диамантна верига можете да правите разрези и прорези на дълбочина до 40 см. Така тя е идеалното допълнение на Вашия ъглошлайф.

2013 Нови електрически верижни триони STIHL MSЕ 170 С, MSЕ 190 С и MSЕ 210 С 
Новите електрически верижни триони на STIHL имат до 20% по-висока производителност при рязане в сравнение с техните предшественици.

 

Днес STIHL е една от най-продаваните марки моторни триони в света. Използвайки своите знания, умения и опит, придобити при производството на моторни триони, STIHL е вече лидер и при производството на много други моторни уреди - моторни коси, храсторези, ъглошлайфи, уреди за рязане на жив плет, уреди за засмукване и раздробяване, уреди за обдухване, както и богата гама уреди за почистване.

Марката VIKING, в сътрудничество с STIHL, превърна VIKING във водеща компания при производството на градинска техника в Европа.