Как се прави северен елен от дървени трупи

Направи елен от дървени трупи

С нашите лесни инструкции ще Ви обясним как можете да използвате верижния си трион, за да си направите дървени елени от трупи и клони.

Как да направите северен елен от дървени трупи: избор на дървен материал

За главата и тялото на Вашия собственоръчно изработен северен елен можете да използвате всякакви трупи от иглолистна или твърда дървесина като избраните от вас трупи определят големината му. Тънки трупи или по-дебели клони са подходящи за краката и шията му, докато от нежните, разклонени клони се получават страхотни рога. 

Съвет: Можете да направите Вашия дървен декоративен елен по-стабилен, като го залепяте по време на сглобяването. Лепилото обаче не лепи добре върху влажна дървесина, затова Ви съветваме за Вашите дървени елени да използвате сух дървен материал. Ако имате на разположение само влажни трупи, първо сглобете парчетата и добавете лепило след това, когато изсъхнат. Колкото по-сухи трупи използвате, толкова по-добре, тъй като това намалява риска от напукване. 

Пълната сила на собственоръчно направените неща

Верижни триони за изработка на Вашия елен от дървени трупи

Собственоръчната изработка на коледна декорация е още по-забавна, ако имате под ръка подходящите инструменти.

Препоръчваме следните продукти: MSA 160 C-B >  MS 170 >  MS 211 >  MS 231 >

A stack of wooden logs

Ангажираност към Вашата безопасност: защитна екипировка

Майсторенето на разни неща с мощни инструменти е забавно и означава, че можете да разширите способностите си, което е чудесно, стига да разчитате на ефективно и безопасно защитно облекло, докато ги използвате. Винаги носете лични предпазни средства, когато работите с моторния си верижен трион. Това включва каска, защитни панталони, предпазни ботуши и др. Упътването за експлоатация на Вашия уред съдържа повече подробности. Преди да използвате верижния си трион за първи път, се запознайте подробно с него и всеки път преди употреба проверявайте дали е в безупречно състояние. При желание от Ваша страна, Вашият дилър на STIHL ще се радва да подготви инструмента Ви за първата му употреба, а също така ще Ви посъветва относно подходящите модели и размери на защитно облекло. Моля, не забравяйте, че личната защитна екипировка не замества безопасната техника на работа.

Illustration: equipment for building a log reindeer, including chainsaw, logs, drill, folding ruler, wood glue
За тялото • дървено трупче с прибл. 20 см в диаметър
За главата • дървено трупче с диаметър ок. 10 - 12 см • разклонени клони за рогата
За краката и шията • дебели клони или тънки трупи
Идеи за декорация на дървения елен • домашна шапка или вълнен шал
Инструменти • моторен трион STIHL • ръчен трион STIHL • лозарска ножица • свредел със свредла за дърво • лепило за дърво, сгъваем метър, менгеме • чук, ъглошлайф • работна маса или магаре за рязане на дърва • обтягащ ремък за подсигуряване

Планове за изработка на северен елен от дървени трупи

Този домашно изработен дървен елен за външна декорация се прави лесно и ще накара всеки, който го види, да усети коледния дух. С малко време и търпение можете да изработите свой собствен елен, за който са Ви нужни само няколко дървесни ствола и инструменти.  

1. Отрязване на дървеното трупче за тялото на необходимата дължина 

Поставете най-дебелото трупче на работна маса или магаре за рязане на дърва.

Измерете дължина приблизително 60 см и маркирайте трупчето с креда или направете малък разрез с Вашия моторен трион.

Закрепете дървото към работната маса с обтягащия ремък по такъв начин, че отсеченият край да излиза над ръба на работната маса.

Използвайки верижния трион, първо отрежете около три четвърти от трупчето на маркираната дължина. Ако се опитате да го отрежете докрай, съществува риск от сцепване на дървото; вместо това завъртете трупчето и го дорежете докрай. Препоръчваме Ви да използвате остра верига, така че дървеното Ви трупче да бъде отрязано чисто. 

Illustration: The fixed log is cut to length with a STIHL chainsaw

2. Пробиване на дупки в трупчето за тялото със свредел за дърво  

Закрепете здраво дървеното трупче към работната си маса.

Пробийте четири дупки в трупчето за краката; те трябва да бъдат леко под ъгъл към средата на трупчето и с дълбочина 5 см. Това ще гарантира, че краката ще стоят под лек ъгъл и ще осигурят на дървения елен по-стабилна основа.  

Завъртете дървеното трупче и пробийте още един отвор за шията. Той също трябва да е под лек диагонал, така че главата да гледа право напред.

Съвет: Подходящото свредло, което трябва да използвате, е малко по-малко от дебелината на трупите или клоните, които използвате за краката и шията.

Illustration: The drill is used to drill holes for the reindeer's legs and neck

3. Отрязване на краката и шията

Отрежете дебели клони или тънки трупчета за четирите крака и за шията. Уверете се, че са възможно най-близки по диаметър. 

За краката използвайте ръчен трион, за да отрежете всеки с дължина от около 40 см.

В допълнение към четирите равни части за краката, отрежете още една част с дължина 20 см, за да направите и шията на елена.

Illustration: Branches for legs and neck are cut to length with a pruning saw

4. Напасване на краката и шията 

Затегнете тънките клони в менгемето, така че да не се движат, докато работите.

Използвайте ъглошлайф, за да заострите единия край на всеки от краката и двата края на шията.

Не заостряйте много дървените части. Проверявайте от време на време дали пасват в съответните им отвори в тялото на елена, така че той да не се клати, докато стои.

Illustration: In a vice the ends of the branches are sharpened with an angle grinder

5. Сглобяване тялото на елена

Ако използвате сухи трупи, за да направите дървения си елен, можете направо да поставите малко лепило за дърво в четирите пробити дупки и с чук внимателно да зачукате краката в тялото.

След като лепилото изсъхне, можете да изправите елена. Намажете с лепило долния край на шията и я натиснете в тялото, като внимателно я зачуквате с чук.

Отстранете излишното лепило, като го избършете с влажна кърпа.

Ако дървесината, която използвате, е все още влажна, можете да сглобите частите без лепило. В случай че краката се разклатят, след като дървесината изсъхне, можете да ги залепите и на по-късен етап.

Illustration: The wooden reindeer is assembled

6. Отрязване на трупчето за главата

Закрепете средно голямо дървено трупче върху работната маса и маркирайте дължина от около 25 см.

Започвайки отгоре отрежете с моторния трион около три четвърти от трупчето на маркираната дължина; след това го завъртете, за да отрежете и останалата част. 

Illustration: The smaller trunk piece for the reindeer is cut to length on the workbench

7. Пробиване на отвори в трупчето за главата

Пробийте дупка за шията в долната част на трупчето за главата. Тя трябва да е права, така че собственоръчно направеният елен да си държи главата под естествен наклон.

Завъртете трупчето и използвайте свредло с по-малък диаметър, за да направите две дупки за рогата. Те трябва да са под лек ъгъл към центъра на трупчето.

Illustration: Holes for neck and antler are drilled into the fixed stem piece

8. Направа и поставяне на рогата

Използвайте лозарска ножица, за да отстраните всички листа и по-малки клонки от клоните за рогата, докато не добият желания от Вас външен вид.

Закрепете деликатните клони в менгемето, като използвате кърпа, за да ги предпазите от нараняване.

Заострете долната част на всеки клон с помощта на ъглошлайф.

Накрая прикрепете дървеното трупче за главата към шията. Не забравяйте да избягвате използване на лепило върху дърво, което все още е влажно. Пъхнете рогата в предварително пробитите за тях отвори.

Illustration: The branches for the reindeer antlers are prepared and mounted on the head

Коледни аксесоари за Вашия собственоръчно направен дървен елен за декорация на открито

Дървеният Ви елен е завършен и готов за добавяне към Вашата външна коледна украса. Ако искате, можете да увиете шал около шията му или да му сложите шапка на Дядо Коледа. Еленът Ви очевидно би искал да има приятели и други собственоръчно направени елени с различни размери.

Обобщение: как да направим северен елен от дървени трупи 

  • Изберете трупи от иглолистна или твърда дървесина, за да си направите сами северен елен
  • В идеалния случай използвайте суха дървесина
  • Винаги носете лична защитна екипировка, когато работите с моторния си трион. Подробности ще намерите в инструкцията му за експлоатация.
  • Започнете с отрязване на дървеното трупче за тялото на необходимата дължина и пробиване на отворите за краката и шията
  • След това сглобете тялото на направения от Вас дървен елен и отрежете трупчето за главата на съответната дължина
  • Накрая добавете рогата и аксесоарите
  • Лесно можете да направите този дървен елен за използване на открито с различни размери и той ще е чудесна коледна украса във Вашия двор или градина.

Как се прави дървен елен?

За да направите дървен елен, всичко което Ви трябва, са няколко дървени трупи с различни размери: голям за тялото; малко по-малък за главата; и тънки прави стъбла за крайниците. Ще Ви трябват и два клона за рогата. Само с малко пробиване и оформяне ще получите сезонен талисман за нула време!

Как се прави дървен елен от трупи?

За да направите дървен елен от трупи, трябва да имате няколко с различни размери: голямо дървено трупче за тялото; малко по-малко за главата; и тънки прави стъбла за крайниците. Ще Ви трябват и два клона за рогата. С няколко срязвания и малко пробиване, за да го сглобите, бързо ще оформите Вашия елен.